Innovaties in warmtepomptechnologie: een blik op de toekomst
Dat energie-efficiënte systemen de toekomst zijn voor het koelen en verwarmen van woningen en water is een feit. Welke innovaties eraan zitten te komen is iets wat we enkel kunnen voorspellen. Als ontwikkelaar, adviseur of installateur is het echter belangrijk om hiervan op de hoogte te blijven. In dit blog verkennen we de baanbrekende ontwikkelingen en innovaties voor slimmere en efficiëntere systemen. Lees mee!
Verplichtmaking (hybride) warmtepomp vanaf 2026
Een belangrijke ontwikkeling die is aangekondigd door de overheid is de verplichtstelling voor hybride warmtepompen als standaard voor de verwarming van woningen. Als een cv-ketel aan vervanging toe is betekent dit dat mensen verplicht worden om een warmtepomp te installeren. Hybride warmtepompen zijn relatief eenvoudig te installeren, zijn betaalbaar en zeer intelligent. Lees hier meer over hybride warmtepompen:
Geen gasfornuizen en cv-ketels in nieuwbouwprojecten
Als ontwikkelaar of architect moet u er rekening mee houden dat nieuwbouwprojecten momenteel al niet meer beschikken over gasaansluitingen of gasgestookte cv-ketels. Het is daarbij een zeer interessante mogelijkheid om woningen te voorzien van combinaties van duurzame installaties. Hierbij staat de samenhang tussen functionaliteit, wooncomfort en esthetiek door hoge kwaliteit voorop voor u en uw klanten.
De rol van warmtepompen in de energietransitie
Warmtepompen reduceren de uitstoot van CO2 en het gebruik van aardgas. Dit betekent dat er minder primaire energie nodig is. Dit heeft een positieve invloed op de doelstelling voor CO2, vastgelegd in het klimaatakkoord. In de komende jaren zal de belasting op aardgas in de komende jaren dan ook geleidelijk worden verhoogd terwijl de belastingen op elektriciteit zullen worden verlaagd. Daarnaast worden ook subsidies, warmtefondsen en financieringsvormen beschikbaar gesteld. Warmtepompen spelen een grote rol in de energietransitie. In de woningbouw gaat dit met een sneller tempo dan in de industrie, voornamelijk door de complexiteit van de processen.
De ontwikkelingen op het gebied van warmtepomptechnologie
De laatste jaren hebben warmtepompen al grote ontwikkelingen doorgemaakt. Zo worden ze steeds stiller, kunnen ze op- onder- en op het dak geplaatst worden en werken ze steeds efficiënter. Bijvoorbeeld de Hydrocap, waar de buitenunit is weggewerkt in een gepoedercoate aluminium schoorsteenkap. Hierbij is functionaliteit en esthetiek perfect op elkaar afgestemd en is de buitenzijde van de warmtepomp bijna niet herkenbaar. Ook Qvantum komt naar Nederland met baanbrekende mogelijkheden. Wij zijn enthousiast voor de toekomst en verwachten dat deze trends door blijven zetten en warmtepompen zich nog verder zullen ontwikkelen op deze vlakken.
Subsidies voor woningeigenaren
Warmtepompen vallen onder de investeringssubsidie duurzame energie, ofwel de ISDE. Deze subsidie voor warmtepompen zowel hybride als volledig elektrisch en andere isolatiemaatregelen met een groter vermogen dan 1 kW is sinds 2022 verhoogd van 20% naar 30%. Daarnaast kan er ook een Energiebespaarlening afgesloten worden. Er zijn verschillende mogelijkheden voor uw klanten om in aanmerking te komen voor een subsidie of financieringsmogelijkheid. Dit maakt het een stuk aantrekkelijker om dit toe te passen.
De ontwikkelingen zijn volop in gang en zullen de komende jaren snel verder ontwikkelen. Mocht u hier nog vragen over hebben of meer informatie willen ontvangen, neem dan contact op. Dan helpen onze adviseurs u graag verder.