Hybride Warmtepompen
Hybride warmtepompen, oftewel warmtepompen die samenwerken met een cv-ketel om minder aardgas te verbruiken. Deze warmtepompen verwarmen woningen voor een groot deel van het jaar maar hebben bij koud weer aanvulling nodig van de cv-ketel. In 2022 kondigde het kabinet aan dat hybride verwarmingssystemen vanaf 2026 de standaard wordt voor het verwarmen van woningen. Daarom vertellen wij u als installateur, ontwikkelaar of adviseur graag meer over dit soort warmtepomp.
De voordelen van een hybride warmtepomp;
- Betaalbaar en intelligent systeem
- Relatief eenvoudig te installeren
- Huidige radiatoren kunnen behouden blijven
- Afhankelijk van het type zowel geschikt voor cv-verwarming als voor sanitair water
- ISDE-subsidie mogelijk
De hybride warmtepomp; wat houdt dit begrip in?
De hybride warmtepomp, ook wel de “bivalente warmtepomp” genoemd, is een snelle manier om een woning te verduurzamen. Zo onttrekken deze in de meeste gevallen warmte uit de buitenlucht. Het is zoals eerder benoemd dus een uitbreiding op de bestaande cv-ketel. Zo hoeft alleen op de koude dagen en/of voor het maken van warm tapwater de cv-ketel nog worden ingeschakeld. Hiermee worden de sterke kanten van 2 technologieën in 1 installatie gecombineerd, blijft het huidige comfort voor de bewoner behouden en zijn grote aanpassingen aan bijvoorbeeld het cv-systeem (zoals het vervangen van bestaande conventionele radiatoren en leidingwerk met te kleine diameter) van de woning vaak niet nodig.
De impact van de hybride warmtepomp in de energietransitie
De hybride warmtepomp is één van de warmtetechnieken die de energietransitie in de bestaande woningbouw gaat vormgeven. Uit onderzoek blijkt dat het grootschalig toepassen van hybride warmtepompen zelfs één van de snelste en goedkoopste manieren is om het gasverbruik bij bestaande woningen in Nederland te verlagen. Bij een hybride warmtepomp zorgt het warmtepompdeel voor een groot deel van het jaar voor de benodigde verwarming en verbruiken huishoudens in die tijd geen aardgas.
Hybride warmtepomp zonder buitenunit vs. met buitenunit of een combinatiesysteem
Hybride warmtepomp met buitenunit:
De warmte wordt enkel uit de buitenlucht gehaald en kan alleen worden gebruikt voor ruimteverwarming. Er zijn ook speciale PVT-systemen die warmte uit de buitenlucht onttrekken.
Hybride warmtepomp zonder buitenunit:
Het systeem is binnen geïnstalleerd en haalt de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht. Het is geschikt voor verwarming van het sanitaire water en voor het CV-water.
Combinatiesysteem:
Dit systeem (met buitenunit) kan zowel warmte onttrekken aan de buitenlucht als aan de ventilatielucht.
De opgewekte warmte van hybride warmtepompen wordt meestal gebruikt voor ruimteverwarming in de woning. Het is wel mogelijk warm tapwater door de hybride warmtepomp te laten maken, maar dan is een boiler noodzakelijk.
De juiste omgeving voor hybride warmtepompen
Hybride warmtepompen zijn voornamelijk geschikt voor bestaande woningen die nog niet goed geïsoleerd zijn of een afgiftesysteem hebben wat ongeschikt is voor lage temperatuurverwarming. Een hybride warmtepomp kan op nagenoeg ieder bestaand systeem (mét of zonder vloerverwarming) aangesloten worden en is relatief eenvoudig te installeren. Een hybride warmtepomp is veel goedkoper dan een geothermische warmtepomp of een standaard lucht/water warmtepomp met warm tapwater installatie. Vaak kan de bestaande cv-ketel blijven hangen.
Hieronder een voorbeeld van een simpele bivalente opstelling:
Hybride warmtepompen in nieuwbouwprojecten
Als architect, ontwikkelaar of adviseur kan het interessant zijn om een hybride warmtepomp mee te nemen in het ontwerp van een nieuwbouwproject. Het dient voor u als aanbieder zowel een duurzame oplossing als dat het concurrentievoordeel kan bieden. De hybride technologie zorgt dat de efficiëntie van de warmtepompen wordt gecombineerd met de betrouwbaarheid van de gasverwarming. Daarbij kunt u uw klanten kunt adviseren over de subsidies en regelgevingsvoordelen naast de voordelen voor lagere energiekosten en de bijdrage aan energievoordeel.
Offerte hybride warmtepomp
Hybride systemen zijn over het algemeen een stuk voordeliger dan de installatie van een geothermische warmtepomp of een standaard lucht/water warmtepomp met warm tapwater installatie. Met een monovalent systeem kun je echter wel meer energie besparen dan met een hybride warmtepomp maar de terugverdientijd is vanwege de grote investeringen ook veel langer.
Onze projecten:
Adviseer en help klanten met de aanvraag voor een subsidie voor de hybride warmtepomp
De warmtepomp is 1 van de apparaten die vallen onder de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) staat welke apparaten hier nog meer onder vallen.
Alles wat je moet weten over de ISDE subsidie 2023
Het duurzame aspect van de hybride warmtepomp
Het verplichte energielabel voor woningen weegt steeds zwaarder mee. Het kan daarom verstandig zijn om klanten te adviseren om te investeren in een (hybride) warmtepomp. Het verbeteren van het energielabel maakt de woning uiteindelijk gewilder. Daarmee neemt de waarde van de woning toe. De Aquarea Hybrid+ van Panasonic heeft het energielabel A++. Hierdoor kan het zomaar eens zo zijn dat uw woning met twee energielabels stijgt. Daarbij zijn ze standaard uitgerust met een bi-valent contact. De warmtepomp schakelt de cv-ketel aan of uit aan de hand van vooraf ingestelde parameters. Ze kunnen met bijna alle merken en type cv-ketels samenwerken.
Besparing op de CO2 door Hybride Warmtepomp
Een warmtepomp functioneert met behulp van elektriciteit en het exacte energieverbruik ervan is moeilijk te bepalen. Dit hangt af van het soort warmtepomp, de buitentemperatuur en de temperatuur van het water dat op dat moment moet worden verwarmd. Hoe hoger de buitentemperatuur, hoe efficiënter de warmtepomp werkt. In de lente en herfst zal een hybride warmtepomp doorgaans efficiënter zijn dan in de winter, tenzij deze gebruikmaakt van de ventilatielucht in huis. Deze lucht is vaak al redelijk warm, waardoor de warmtepomp minder elektriciteit nodig heeft om de warmte verder te verhogen en aan het verwarmingssysteem af te geven. De mate van energiebesparing is afhankelijk van het type warmtepomp (energielabel) en hoe deze wordt gebruikt. Over het algemeen kan een gemiddelde besparing van 20 tot 25 procent op de jaarlijkse energiekosten worden behaald.
Meer weten?
Heeft u vragen over de hybride warmtepomp of wilt u weten wat wij kunnen betekenen in uw situatie? Neem contact op met een van onze adviseurs! Zij denken graag met u mee.
Uw specialisten bij DHPS: Jacques Roodenburg
Wat is een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp – ook wel “bivalente” warmtepompen genoemd – is een uitbreiding op uw bestaande cv-ketel, en werken samen om uw woning op een duurzame en comfortabele manier te verwarmen. Met een warmtepomp bent u niet volledig van het aardgas af, maar bespaart u wel jaarlijks op het gasverbruik zonder ingrijpende verbouwingen.
Hoe werkt een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp gebruikt een binnen- en buiten-unit om warmte uit de buitenlucht naar je woning te brengen. In combinatie met een cv-ketel zorgt het systeem voor verwarming en warm tapwater. De warmtepomp neemt het grootste deel van het jaar de verwarming voor zijn rekening, maar de cv-ketel springt bij tijdens koude periodes. Zo kan er in een bestaande woning op zeer korte termijn al een besparing op de gasrekening worden gerealiseerd.
Wanneer kiezen voor een hybride warmtepomp?
Hybride warmtepompen zijn uitermate geschikt voor bestaande woningen die nog niet goed geïsoleerd zijn of een afgiftesysteem hebben wat ongeschikt is voor lage temperatuurverwarming. Een hybride warmtepomp kan op nagenoeg ieder bestaand systeem – mét of zonder vloerverwarming – worden aangesloten en is relatief eenvoudig te installeren. Een hybride warmtepomp is veel goedkoper dan een geothermische warmtepomp of een standaard lucht/water warmtepomp met warm tapwater installatie.
Hoeveel besparing met een hybride warmtepomp?
Hoeveel energie u precies gaat besparen is afhankelijk van het type warmtepomp(energielabel) en de manier waarop deze wordt ingezet. Gemiddeld is een besparing van 20 tot 25 procent op de jaarlijkse energiekosten met een hybride warmtepomp mogelijk.