Veelgestelde vragen

Op deze pagina bevinden zich de meest gestelde vragen. Deze vragen zijn onderverdeeld in verschillende categorieën.
Bekijk welke categorie voor u van toepassing is. Staat uw vraag hier niet tussen? Aarzel dan niet om alsnog contact met ons op te nemen.
Wij voorzien u graag van een antwoord.

Warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Voor de werking van een warmtepomp is elektriciteit nodig. Ze hebben namelijk geen buitenunit. Alle techniek voor zowel de ruimteverwarming als de warmtapwater-productie zit in een kast die lijkt op een hoge koelkast. In principe is de ventilatielucht/ water warmtepomp alleen toepasbaar in huizen met een mechanisch ventilatiesysteem.
De bron waar de warmtepomp zijn warmte aan onttrekt is de ventilatielucht die in een woning wordt uitgeblazen. Deze lucht wordt met zo’n 20 graden naar buiten geblazen. De warmte in de ventilatielucht wordt door de ventilatielucht warmtepomp hergebruikt om de ruimte te verwarmen en voor de productie van warm tapwater.

De ventilatielucht/water warmtepomp kan de temperatuur ophogen naar 60 °C. Daarbij daalt de temperatuur van de bronlucht van 20 °C naar zo’n-18°C. De hoge temperatuur van de ventilatielucht als bron zorgt voor een lager energieverbruik dan wanneer buitenlucht als bron wordt gebruikt.

De temperatuur daarvan ligt in de winter immers stukken lager. Maar desondanks zie je toch dat lucht/water-warmtepompen met een buitenunit de markt domineren. De reden daarvoor is dat ze een veel groter vermogen kunnen leveren.

Het vermogen van de ventilatielucht/water warmtepomp wordt begrensd door de maximale hoeveelheid beschikbare ventilatielucht. Dat zorgt ervoor dat 6,5kW ongeveer de limiet is.

Wat kost een warmtepomp?

De kosten van een warmtepomp beginnen al vanaf €1.995. Dit zijn de kosten voor eenvoudige ventilatielucht warmtepompen die meestal bedoeld zijn ter ondersteuning van de CV-ketel. Deze kunnen geen warm tapwater maken en hebben slechts een gering vermogen.
De duurdere ventilatielucht/water warmtepompen vanaf €7.300,- kunnen geheel autonoom de woning/appartement doeltreffend en op een duurzame manier van ventilatie, cv-verwarming en warm tapwater voorzien. De genoemde bedragen zijn indicatief en exclusief installatie.

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

 • Een warmtepomp is energiebesparend
 • Gasloos verwarmen, gasverbruik gaat omlaag
 • Constante verwarming
 • Koelen is mogelijk
 • Beter energielabel, waarde van het huis stijgt
 • Veilig alternatief aangezien er geen gas meer wordt gebruikt
 • Milieuvriendelijk

Wat is de gemiddelde terugverdientijd van een warmtepomp?

Wanneer je investeert in een warmtepomp wil je er na verloop van tijd natuurlijk op verdienen. Hiervoor is het belangrijk om de terugverdientijd te berekenen. De terugverdientijd van een dergelijke investering is afhankelijk van het warmtepomp rendement. De gemiddelde terugverdientijd is tussen de 7 en 15 jaar. Wanneer je dit precies terugverdient is deels afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en de gas- en elektraprijs. Met de aanschaf van een dergelijke installatie zal naar alle waarschijnlijkheid het gasverbruik (volledig) afnemen. Daarbij kun je er vanuit gaan dat gas in de toekomst nóg duurder zal worden. Tenslotte kan je het gebruik van deze installatie zien als een investering in het milieu aangezien het systeem helpt met het terugbrengen van CO2 uitstoot.

Waarom is een warmtepomp duurzaam?

Bij de werking van een warmtepomp wordt er warmte uit de lucht, bodem of grondwater gehaald. De warmtepomp zorgt ervoor dat hij deze energie omzet in een bruikbare warmte. Deze omzetting vind heel efficiënt plaats: van 1 kWh stroom maakt een warmtepomp namelijk 2 tot 5 kWh warmte.

Aan welke geluidseisen moet een warmtepomp voldoen?

Vanaf 1 april 2021 worden nieuwe geluidseisen gesteld aan (nieuw te plaatsen) buiten opgestelde installaties voor warmte- of koude opwekking. Het gaat hierbij om warmtepompen en airco’s die worden toegepast bij woningen en woongebouwen. Deze installaties mogen niet meer dan 40 dB geluid veroorzaken bij de buren. Bron: Rijksoverheid.nl

Hoe werkt een warmtepomp monobloc?

Bij een Monobloc warmtepomp wordt energie uit de buitenlucht onttrokken en omgezet in warmte. De Monoblocs zijn een doorontwikkeling vanuit warmtepomptechniek. Het belangrijkste om te weten van dit type is dat alle onderdelen in de buitenunit zijn geïntegreerd. Dat zijn de compressor, condensor, expansieventiel en de verdamper. Het komt er dus op neer dat de hele warmtepomp zich in de buitenunit bevindt. Er komt geen koeltechnische installatie aan te pas om de warmte in de woning te krijgen, dit is namelijk water. Dit betekent dat de leidingen die van buiten naar binnen gaan gevuld zijn met water.

Wanneer kies je voor een monobloc warmtepomp?

De keuze voor een Monobloc wordt vaak gemaakt vanwege een beperkte binnenruimte.

Hybride warmtepomp

Wat is een hybride warmtepomp?

Een warmtepomp is duurzaam omdat het (gratis) warmte uit de omgeving haalt. Bij hybride warmtepompen ook wel “bivalente” warmtepompen genoemd onttrekken in de meeste gevallen de warmte uit de buitenlucht. Voor alleen de koude dagen en/of het maken van warm tapwater wordt de CV-ketel nog ingeschakeld. Hiermee worden de sterke kanten van 2 technologieën in 1 installatie gecombineerd, blijft het huidige comfort voor de bewoner behouden en zijn grote aanpassingen aan bijvoorbeeld het cv-systeem(vervangen bestaande conventionele radiatoren en leidingwerk met te kleine diameter) van de woning vaak niet nodig. Wanneer de warmtepomp niet genoeg warmte kan leveren omdat het buiten bijvoorbeeld te koud is, springt de CV bij en warmt het water dan verder op. Op die manier kan er in een bestaande woning op zeer korte termijn al een behoorlijke besparing op de gasrekening worden gerealiseerd.

Wanneer een hybride warmtepomp plaatsen?

Hybride warmtepompen zijn voornamelijk geschikt voor bestaande woningen die nog niet goed geïsoleerd zijn of wel goed geïsoleerd maar een afgiftesysteem hebben wat ongeschikt is voor lage temperatuurverwarming. Een hybride warmtepomp kan op nagenoeg ieder bestaand systeem (mét of zonder vloerverwarming) aangesloten worden en is relatief eenvoudig te installeren. Een hybride warmtepomp is veel goedkoper dan een geothermische warmtepomp of een standaard lucht/water warmtepomp met warm tapwater installatie. Vaak kan de bestaande CV-ketel blijven hangen.

Wat kost een hybride warmtepomp?

Een hybride systeem kost gemiddeld €5.000,- tot €7.000,- inclusief BTW en installatie. Dit is een stuk voordeliger dan de installatie van een geothermische warmtepomp of een standaard lucht/water warmtepomp met warm tapwater installatie waarvoor je al gauw €10.000,- tot €35.000,- moet betalen.

Welke voordelen kent een hybride systeem?

– Betaalbaar systeem
– Relatief eenvoudig te installeren
– Huidige radiatoren kunnen behouden blijven
– Intelligent systeem
– Afhankelijk van het type zowel geschikt voor CV verwarming als voor sanitair water
– ISDE-subsidie mogelijk

Welke besparing levert een hybride warmtepomp op?

Een warmtepomp heeft elektriciteit nodig om te kunnen functioneren. Hoeveel energie een warmtepomp precies gebruikt is lastig te zeggen omdat dit afhangt van het type warmtepomp, de temperatuur van de buitenlucht en de temperatuur van het water wat de warmtepomp op dat moment moet maken. Hoe hoger de temperatuur van de lucht, hoe efficiënter de warmtepomp werkt. In het voorjaar en najaar zal het rendement van een hybride warmtepomp dus hoger liggen dan in de winter, tenzij het systeem gebruik maakt van de ventilatielucht in de woning. De temperatuur van de lucht is dan al vrij hoog waardoor de warmtepomp slechts weinig elektriciteit nodig heeft om deze warmte verder op te waarderen en af te geven aan het verwarmingssysteem. Hoeveel energie u precies gaat besparen is afhankelijk van het type warmtepomp(energielabel) en de manier waarop deze wordt ingezet. Gemiddeld is een besparing van 20 tot 25 procent op de jaarlijkse energiekosten mogelijk.

Ventilatiewarmtepomp

Wat zijn de voordelen van een ventilatiewarmtepomp?

 • Lage investeringskosten
 • Korte terugverdientijd van circa. 5 tot 8 jaar
 • Subsidiemogelijkheden tot 50% van de gemaakte aanschafkosten (product)
 • Hoge brontemperatuur

Wat zijn de nadelen van een ventilatiewarmtepomp?

 • Werkt alleen i.c.m. mechanisch ventilatie systeem
 • Tijdens pieken in verbruik is bijstoken een noodzaak
 • De ventilatiewarmtepompen worden binnen gepositioneerd wat geluid met zich mee brengt

Waarom een ventilatiewarmtepomp kopen?

Uiteindelijk bespaart u geld doordat het gasverbruik omlaag gaat. Met de huidige gasprijzen en inflatie in de toekomst is het van belang om zo min mogelijk gas te gebruiken in uw woning. Daarnaast is het belangrijk voor uw gezondheid en de leefbaarheid van het huis. Zonder goede ventilatie ontstaan er schadelijke fijnstoffen en overtollig vocht: virussen en bacteriën komen hiermee in hun kracht en vinden plek binnen de woning. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen van de bewoner en bijvoorbeeld muren vol met schimmel.

Met behulp van deze warmtepomp ventilatie kun je blijven ventileren en hoef je de warmte binnen de woning niet verloren te laten gaan. De gemiddelde levensduur van een warmtepomp is 15 tot 20 jaar en gaat daarmee minimaal net zo lang mee als een cv-ketel. Daarnaast verlengt het de levensduur van de cv ketel, aangezien deze minder intensief wordt gebruikt.

Buffervat

Waarom wordt een buffervat aangeraden?

Het grote voordeel van een buffervat is dat je het rendement van je warmtepomp hiermee verhoogt. Bij een buffervat kan je de warmte verzamelen, opslaan en herverdelen naar verschillende toestellen. Hierdoor beschik je steeds over een buffer aan warm water. Deze kan je gebruiken op elk moment dat het nodig is.

Door een buffervat aan te sluiten op je warmtepomp, kan de compressor langer aan een stuk doordraaien. Dit verbetert de COP aanzienlijk. Het opstarten van de compressor zorgt namelijk voor een piek in het stroomverbruik. Dankzij het buffervat is het mogelijk om de warmtepomp tijdens daluren te gebruiken. Hierdoor kunt u vaker profiteren van bijvoorbeeld enkel overdag verwarmen i.c.m. zonnepanelen.

Wanneer gebruik je een buffervat?

De voornaamste reden om een buffervat toe te passen is de dat een compressor niet goed tegen het steeds maar in en uit schakelen kan. Dit wordt ook wel ‘pendelen’ genoemd. Het pendelen verkort de levensduur van de compressor. Met de toepassing van een buffervat neemt het pendelen af.

Geluidseisen en subsidies

Maakt een warmtepomp veel geluid?

De geluidsproductie dat een warmtepomp maakt valt mee. Het draaien van de ventilator van een buitenunit maakt geluid. Dit wordt echter beperkt door strenge regelgeving. Een andere manier om geluid te verminderen kan een geluidsisolerende omkasting zijn.

Aan welke geluidseisen moet een warmtepomp voldoen?

Vanaf 1 april 2021 bestaan er nieuwe geluidseisen voor (nieuw te plaatsen) buiten opgestelde installaties voor warmte- of koude opwekking. Het gaat hierbij om warmtepompen en airco’s die worden toegepast bij woningen en woongebouwen. Deze installaties mogen niet meer dan 40 dB geluid veroorzaken bij de buren. Download de warmtepomp geluid whitepaper van DHPS !

Hoe voldoe je aan de warmtepomp geluidseisen?

 • Kies een warmtepomp met het juiste vermogen voor jouw woning.
 • Plaats de warmtepomp zover mogelijk bij de woning (en die bij de buren) vandaan. Houdt hierbij wel rekening met een lager rendement door de langere leidingen die hiervoor moeten worden gebruikt.
 • Neem een geluidswerende kast in overweging.
 • Zorg voor zoveel mogelijk vrije ruimte rond de uitblaasopening van de warmtepomp.
 • Zorg voor een trilling demping en laat de uitblaasopening niet op een gevel gericht zijn.
 • Maak je woning geschikt voor lage temperatuur verwarming.
 • Plaats de buitenunit niet in nissen met aan drie zijden een muur, zo voorkom je dat het geluid weerkaatst.

Wie mag een BENG berekening maken?

Een energieprestatieberekening voor nieuwbouw wordt gedaan door een vakbekwaam energieprestatie adviseur (EP-adviseur) opgeleid met de detailmethode: EP-W/D adviseur: EP-adviseur woningbouw detailmethode

Wat houdt de ISDE subsidie in?

Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing kunnen woningeigenaren subsidie aanvragen voor een warmtepomp, zonneboiler, isolatiemaatregelen en de aansluiting op een warmtenet.

Wat zijn de voorwaarden voor een ISDE warmtepomp subsidie?

 • De warmtepomp wordt geïnstalleerd in een gebouw/woning waarvoor de omgevingsvergunning is aangevraagd voor of op 30 juni 2018.
 • De warmtepomp is een nieuw en dus geen tweedehands of gebruikt product.
 • Er wordt eerst subsidie aangevraagd alvorens u een koopovereenkomst sluit met de warmtepomp leverancier.
 • De installatie van de warmtepomp wordt uitgevoerd door een bouwinstallatiebedrijf. Dit mag u niet zelf doen.
 • De ingebruikname van de warmtepomp vindt plaats binnen 12 maanden nadat u de beslissing over de subsidieaanvraag heeft ontvangen.
 • U heeft alleen recht op de subsidie op het moment dat u eerder nog geen subsidie voor de warmtepomp heeft ontvangen. Daarbij vervalt het recht op subsidie als u hiervoor fiscaal voordeel krijgt binnen de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Waar kan ik de warmtepomp subsidie aanvragen?

De subsidie voor warmtepompen is via het RVO aan te vragen.

Kan ik nu een warmtepomp aanschaffen en gebruik maken van de 30% subsidie regeling?

Ja. Echter kunt u deze subsidie aanvraag wel pas indienen vanaf 2022.

Welke verschillende subsidies heeft de overheid beschikbaar gesteld voor energiebesparende- en duurzame maatregelen?

 • De Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH)
 • De Subsidie voor duurzame energie (ISDE)
 • De Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE)

Vloerverwarming

Wat zijn de voordelen van vloerverwarming?

 • Laag energieverbruik
 • Geen radiatoren benodigd
 • Comfortabel

Waarom kiezen voor vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp?

Je kan een warmtepomp aansluiten op een klassiek verwarmingssysteem, maar door te werken met vloerverwarming zal het rendement van de warmtepomp nog hoger liggen. Dat heeft alles te maken met het feit dat de temperatuur van de vloerverwarming rond de 35°C ligt, wat een relatief lage temperatuur is. Een combinatie met een warmtepomp is om die reden ideaal. Een warmtepomp werkt namelijk het beste wanneer de temperatuur van het afgiftesysteem relatief laag is.

HydroTop

Wat is een HydroTop?

In zowel de bestaande bouw als nieuwbouwprojecten kunnen er ingewikkelde situaties voor de toepassing van warmtepompen ontstaan. Denk hierbij aan het geluid, de ruimte en het uiterlijk van de warmtepomp installatie. Voor dit soort situaties is de HydroTop ontwikkeld. Deze dakinbouw-oplossing kenmerkt zich door de eenvoud van het product, neemt weinig ruimte in beslag en integreert naadloos in het dak van de woning. Daarbij haalt de warmtepomp zijn energie uit de buitenlucht. De buitenunit is hierbij ingebouwd en de binnenunit wordt vaak zo dicht mogelijk bij de HydroTop geplaatst. Deze combinatie wordt net als een dakraam via een opening in het dak op de zolder van de woning geplaatst. Het gedeelte dat energie uit de buitenlucht wint, steekt ongeveer 15 centimeter boven het dak uit.

Welke voordelen kent de HydroTop?

 • Geïntegreerde oplossing in het dak
 • Geschikt voor bestaande en nieuwbouw
 • Esthetisch fraai
 • Neemt een minimale ruimte in beslag zowel binnen als buiten
 • Snel en eenvoudig volledig prefab te plaatsen
 • Service en onderhoud van binnenuit
 • Geluidsarm conform wet- regelgeving
 • Integraal combineren met afvoer MV of WTW

Airconditioning

Wat kost een airco?

Het is niet mogelijk om zomaar even een bedrag te noemen van wat een airco voor u zou gaan kosten. De prijs van een airco is afhankelijk van verschillende factoren. Deze factoren zullen gezamenlijk de prijs bepalen voor uw situatie:

 • Soort airco
 • Vermogen van de airco
 • Montage & onderhoud

Hoe werkt een airco?

De werking van een airco is vergelijkbaar met deze van je koelkast of diepvries. Het onttrekt de warmte van een ruimte en voert deze af naar buiten. Voor je koelkast betekent dit de keuken maar voor een airco wordt de warmte uit de binnenlucht gewoon via het koudemiddel naar buiten afgevoerd (airco met buitenunit). Na het onttrekken van de warmte uit de lucht wordt de afgekoelde lucht de ruimte weer ingeblazen.

Warmwaterboiler

Waarom een elektrische warmwaterboiler nemen?

Wanneer u veel warm tapwater wilt genereren dat via de warmtepomp niet toereikend is, dan bestaat de mogelijkheid om hier een elektrische boiler bij te plaatsen. Deze elektrische boiler wordt gevoed vanuit de boiler van de warmtepomp. Deze dient alleen op grote piekmomenten opgewarmd te worden van koud naar warm.

Wanneer is een keukenboiler voor warm water handig?

Het is handig om te kiezen voor een keukenboiler op het moment dat je een te lange tijd moet wachten op het op temperatuur komen van het water. Een warmwaterboiler keuken is eigenlijk alleen handig op het moment dat u meerdere malen op een dag gebruik maakt van warm water op deze plek in het huis. Dit combineert men vaak met de levering van kokendheet water. Denk hierbij aan een Quooker. Deze close-in boilers werken volledig op stroom en genieten niet van de voordelen van een warmtepomp. Het nadeel van het energieverbruik wordt hiermee beperkt aangezien er geen leidingverlies is naar de keuken.

Wat is het verschil tussen een warmwaterboiler en een cv ketel?

Het grootste verschil tussen een warmwaterboiler en een cv ketel zit hem in oneindigheid van warm water die een cv ketel kan leveren. Bij een cv-ketel bepaald de capaciteit het aantal liters per minuut aan warm water die door de douchekop gaat. Bij een boiler staat de opslag gereed en bepaald de leidingdiameter hoeveel liters per minuut er naar de douchekop gaan. Hoe meer liters bepaald dan natuurlijk wel hoeveel minuten douchetijd de opslag kan leveren.

Is een elektrische boiler makkelijk te installeren?

Ja. Dit kan zonder grote aanpassingen te verrichten aan de muur installatie.

Overig

Wat is een all electric warmtepomp?

Een elektrische warmtepomp werkt vanzelfsprekend op stroom. De installatie haalt warmte uit de lucht of (grond)water om een woning of water mee te verwarmen. Een cv ketel op gas is daarbij niet langer nodig om warmte en/of warm water te produceren.  Er wordt altijd een boiler aan de installatie toegevoegd om op die manier genoeg warm water in opslag te houden. Een warmtepomp is namelijk niet in staat om direct grote hoeveelheden warm water te leveren. Deze boiler is zowel los als geïntegreerd leverbaar.

Bij deze manier van warmtewinning gebruikt dit type warmtepomp op een doeltreffende manier elektriciteit. De mindere mate van CO2 uitstoot is door het volledig elektrisch opereren daarbij ook een belangrijke factor voor de aanschaf.

Hoe zit het met het onderhoud van een warmtepomp?

Een warmtepomp heeft over het algemeen niet veel onderhoud nodig. Echter is het wel zo dat warmtepompen waarbij goed onderhoud wordt uitgevoerd jaren langer meegaan. In het begin zal de frequentie van onderhoud slechts heel sporadisch zijn, maar na een paar jaar wordt regelmatig onderhoud aan de warmtepomp tóch een vereiste. Je zorgt er hierbij namelijk voor dat de levensduur wordt verlengd en het rendement hoog blijft.

Het rendement en de levensduur van een warmtepomp hangt sterk af van de vervuiling van de warmtewisselaars en/of filters. Warmtepompen welke warmte aan lucht onttrekken (veelal buitenlucht) zijn hier gevoeliger voor. Daarom wordt voor deze warmtepomp jaarlijks onderhoud geadviseerd. Bij een brongebonden warmtepomp is onderhoud eens per 24 maanden voldoende.

Wat kost een kuub gas?

De gemiddelde gasprijs ligt in 2021 hoger dan in het voorgaande jaar, net als alle voorgaande jaren. Dit is voornamelijk het gevolg van de verhoogde energiebelasting: per kubieke meter aardgas betaal je zo’n 1 cent meer aan belasting: €0,33307 naar €0,34856. De tarieven voor de levering van het aardgas bleven daarentegen stabiel, waardoor de gasprijs per m3 nu gemiddeld €0,79 cent bedraagt.

Hoe werkt een ventilatorconvector?

Ventilatorconvectoren werken op dezelfde manier als grotere airconditioning- en verwarmingseenheden door het proces van warmteoverdracht. Wanneer verwarming nodig is, wordt heet water in een spiraal gebracht waar warmte wordt verzameld en in de lucht wordt geduwd. Wanneer koeling nodig is, vindt hetzelfde proces plaats, maar in plaats van het circuleren van heet water in de spiraal, wordt in plaats daarvan koude water gebruikt.

Wat houdt 'Coefficient of Performance (COP)' in?

De COP geeft de verhouding weer tussen de energie die een warmtepomp nodig heeft om energie uit de omgeving te onttrekken en de warmte die het systeem produceert.

Hoeveel hernieuwbare energiebronnen moet een nieuwbouwwoning hebben?

Nieuwbouwwoningen moeten minstens één hernieuwbare energiebron installeren. Dit kan om zonnepanelen gaan, maar ook de warmtepomp is hiervoor geschikt.

Waarom stijgen de gasprijzen?

De gasprijzen stijgen door de toenemende vraag. Doordat de economie wereldwijd weer op gang komt na de coronacrisis neemt de vraag naar gas op veel plekken toe. Voornamelijk Azië speelt hierin een belangrijke rol.

Voor welke periode gelden de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG)?

Deze doelen zijn gesteld voor de periode van 2015 tot en met 2030.

Op welke manier kan je als VvE energiebesparende maatregelen financieren?

Dit kan via het reservefonds, een Energiebespaarlening of vanuit subsidies.

Wat is de Trias Energetica?

De Trias Energetica is de meest toegepaste strategie om energiebesparende maatregelen te nemen. Dit zorgt ervoor dat ze op een efficiënte manier samenwerken: Zo duurzaam mogelijk, zo energiezuinig mogelijk en met zoveel mogelijk gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen.

Tot wanneer geldt de fabrieksgarantie op Panasonic warmtepompen?

De fabrieksgarantie op Panasonic warmtepompen geldt voor een periode van vijf jaar. Echter wordt deze garantie alleen afgegeven bij periodiek onderhoud.

Wat houdt de ODE in?

De ODE (Opslag Duurzame Energie) is net als de REB (Regulerende Energie Belasting) een belasting over uw verbruik van gas en stroom. Het geld dat u betaalt aan ODE wordt gebruikt om de productie van duurzame energie te stimuleren.

Wat kan ik doen om de gasrekening laag te houden?

Om helemaal van het gas af te gaan is een warmtepomp een goede keuze. De warmtepomp verwarmt uw huis en uw water op een duurzame manier. Een warmtepomp werkt op stroom en zet warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater om naar de juiste temperatuur. Uw woning is het meest geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp indien uw woning goed geïsoleerd is.

Wilt u uw huis energiezuinig maken? Dan is het mogelijk om een subsidie aan te vragen wanneer u meerdere energiebesparende maatregelen treft voor uw woning. 

Bespaar gemiddeld € 240,00* per jaar

*Op basis van een 5kW warmtepomp met hr-ketel 1.900 kWh + 900 m3 gas 01-01-2022

Wat kan ik doen om mijn energierekening laag te houden?

Investeren in een warmtepomp! Een volledig elektrische warmtepomp gebruikt stroom in plaats van gas om het huis te verwarmen en warm tapwater te produceren. Daardoor wordt er zo’n €180 tot €320 per jaar bespaard.

*Er wordt in deze berekening uitgegaan van een elektriciteitsprijs van 20 cent per kWh en een gasprijs van 64 cent per m3.