Basisprincipes van onderhoud van warmtepompen
Het onderhoud van warmtepompen is een onderwerp waar nog vaak onduidelijkheid over bestaat. In tegenstelling tot cv-ketels, waarvoor duidelijke onderhoudsschema’s zijn, hebben warmtepompen minder eenduidige richtlijnen. Dit komt mede doordat warmtepompen relatief nieuw zijn in de particuliere markt en er verschillende typen warmtepompen zijn, die elk andere eisen stellen aan onderhoud.
Wat kan je doen om je warmtepomp goed te onderhouden?
Hoewel de installatiehandleidingen vaak beperkt zijn over onderhoud, zijn er wel algemene richtlijnen die je kunt volgen om de prestaties en levensduur van een warmtepomp te optimaliseren:
1. Waterdruk: Zorg ervoor dat er altijd voldoende waterdruk in het systeem zit 1,2-1,8 bar en zorg ervoor dat het systeem goed ontlucht is, als een systeem lucht bevat of niet voldoende is gevuld kan dit nadelig zijn op de prestaties.
2. Filters reinigen of vervangen: Warmtepompen welke voorzien zijn van luchtfilters, de lucht zuiveren en warmtepomp beschermen tegen stof en vuil. Het is belangrijk om deze filters regelmatig (meestal om de paar maanden) te controleren en schoon te maken of te vervangen. Vervuilde filters kunnen de efficiëntie van de warmtepomp verminderen en leiden tot hogere energiekosten. Waterfilters jaarlijks controleren op vervuiling en schoonmaken.
3. Controle van het koelmiddel: Een warmtepomp gebruikt een koudemiddel om warmte over te brengen. Het niveau van het koudemiddel moet regelmatig worden gecontroleerd, omdat een te laag niveau kan leiden tot verminderde prestaties of schade aan het systeem. Dit onderdeel van het onderhoud moet door een f-gassen gecertificeerde monteur worden uitgevoerd.
*Het koudemiddel zit in een gesloten systeem. Het kan dus niet in hoeveelheid afnemen tenzij er lekkage is. Dan kan je het koudemiddel uit de warmtepomp halen en er nieuw koudemiddel in doen. De hoeveelheid controleren hoort niet bij een onderhoudsbeurt. Dat gebeurt allen als er een aanleiding voor is.
4. Controle van de buitenunit: Voor lucht-water- of lucht-luchtwarmtepompen is het belangrijk om de buitenunit vrij te houden van bladeren, sneeuw of ander vuil. De vervuiling kan de luchtstroom beperken, wat de efficiëntie vermindert en schade aan de ventilatoren kan veroorzaken.
5. Systeeminstellingen controleren: Het is goed om regelmatig de instellingen van de warmtepomp na te lopen. Dit omvat het controleren van de thermostaat en het programmeren van verwarmings- en koelingscycli om ervoor te zorgen dat het systeem optimaal presteert. Het nakijken van de prestaties cop en eer van de afgelopen periode. Daarmee kunnen prestatie problemen vroegtijdig mee gevonden
6. Professioneel onderhoud: Het wordt aanbevolen om minstens eens in de één à twee jaar een professioneel onderhoud te laten uitvoeren door een erkende installateur. Dit omvat een volledige controle van het systeem, zoals het meten van de druk, het controleren van het koudemiddelcircuit, en het testen van de veiligheidssystemen.
7. Geluidscontrole: Warmtepompen kunnen soms meer geluid maken na verloop van tijd. Regelmatige inspectie en het tijdig smeren van bewegende delen kan dit probleem helpen voorkomen.
Regelgeving en verplicht onderhoud
In Nederland geldt er voor warmtepompen met een koelmiddelinhoud boven de 3 kg of 5ton co2 een verplichte periodieke controle volgens de F-gassenverordening. Deze controle moet worden uitgevoerd door een gecertificeerd installateur. Dit is meestal van toepassing op grotere warmtepompen, vooral in commerciële toepassingen.
Regelmatig onderhoud
Hoewel warmtepompen minder onderhoud nodig hebben dan traditionele verwarmingssystemen zoals cv-ketels, blijft het belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen. Dit verlengt de levensduur van het systeem en zorgt voor een efficiënte werking. Het is verstandig om bij de aankoop of installatie van een warmtepomp duidelijke afspraken te maken met de installateur over onderhoudsrichtlijnen en eventuele onderhoudscontracten.
Ervaar de trainingen van DHPS
Naast kennis die je snel en eenvoudig in de praktijk kunt brengen, ontvang je ook alle technische informatie om met een gerust hart aan of met onze producten te kunnen werken. Onze trainingen zijn ontworpen om te voldoen aan de behoeften die er per functie en werkzaamheden zijn.