Units die ruim voldoen aan de nieuwe geluidseisen
Han Meijerink, bedrijfsleider van ons zusterbedrijf Hydrotop Works, is geïnterviewd door Gawalo. Dit is een onafhankelijk vakblad en online platform wat zich richt op adviserende en uitvoerende installatieprofessionals in de w-installatietechniek. Tijdens dit interview spreekt hij onder andere over de buitenunit warmtepomp.
Buitenunit warmtepomp op of in schuine daken.
Sinds 1 april 2021 is de regelgeving voor geluidsnormen van warmtepompinstallaties aangescherpt naar maximaal 40 dB ’s nachts en 45 dB overdag op de perceelgrens. Dit om omwonenden te beschermen tegen mogelijke geluidsoverlast van de buitenunit warmtepomp.
Han Meijerink, bedrijfsleider van Hydrotop Works, eveneens leverancier van oplossingen voor buitenunits in combinatie met schuine daken: “We hebben twee systemen in ons assortiment die geschikt zijn voor schuine dakhellingen. Van de buitenunit warmtepomp behuizing (de Hydrocap) die lijkt op een schoorsteen (op-dak-unit) brengen we dit najaar een nieuwe versie op de markt waarbij de unit zodanig op het dak wordt geplaatst dat hij ruimschoots aan de geluidseis voldoet.
Ons tweede type is een in-dak type (de Hydrotop). Het buitengedeelte – de ventilatiekap – steekt ongeveer 10 -15 centimeter uit boven het dak. Dit terwijl de unit zelf meteen onder het dak in een volledig luchtdichte en geïsoleerde behuizing zit. Deze is voorzien van isolatie en trillingsdempers. We hebben een extern bureau ingeschakeld om na te gaan waar we staan met het geluid binnen en buiten en uit hun resultaten blijkt dat we ook bij deze unit ruim aan de nieuwe geluidseisen voldoen. Dit wisten we al, maar het is fijn om dit bevestigd te zien.”
Dakhelling warmtepomp
Belangrijk is ook om even na te gaan of de dakhelling in aanmerking komt voor de plaatsing van een buitenunit op het dak. Meijerink: “De dakhelling van onze op-dak unit luistert op dit moment heel nauw aangezien de constructie op maat volgens de dakhoek moet worden geproduceerd. De nieuwe variant die later dit jaar uitkomt, is dakhellingsonafhankelijk. De in-dak-unit is voorzien van een centreerplaat die mee kan bewegen en horizontaal in te stellen is. Hierdoor is deze nagenoeg dakhellingonafhankelijk. Voor beide oplossingen geldt dat deze toepasbaar zijn voor dakhellingen tussen de 30 en 60 graden. Hierdoor voorzien wij praktisch alle woningen.”
Het volledige interview is HIER terug te lezen.
Onze oplossingen passen wij vaak toe in nieuwbouw, maar deze zijn ook uitermate geschikt voor bestaande bouw.
Warmtepomp lawaai
Lawaaioverlast door warmtepompen wordt steeds vaker voor de rechter uitgevochten. En die eist van gemeenten dat ze de gevolgen voor de omgeving onderzoeken en rekening houden met aanvaardbare geluidsniveaus. Gemeenten zijn gewaarschuwd.
Inmiddels zijn de eerste zaken voor de rechter geweest. Eind juli 2021 oordeelde de Raad van State dat Brummen in een eerder vastgesteld bestemmingsplan heeft gefaald. De Gelderse gemeente wil samen met de woningbouwvereniging op het lege terrein van een gesloopt schoolgebouw zestien ‘bijna-energieneutrale’ woningen met warmtepompen neerzetten. Volgens de RvS had de gemeente moeten onderzoeken of de geluidsoverlast tot een aanvaardbaar niveau beperkt blijft. Naar de nieuwe geluidsnormen kon de gemeente nog niet verwijzen, omdat het bestemmingsplan december vorig jaar al is goedgekeurd door de raad. Bron: Gemeente.nu
Veelgestelde vragen
Aan welke geluidseisen moet een warmtepomp voldoen?
Vanaf 1 april 2021 bestaan er nieuwe geluidseisen voor (nieuw te plaatsen) buiten opgestelde installaties voor warmte- of koude opwekking. Het gaat hierbij om warmtepompen en airco’s die worden toegepast bij woningen en woongebouwen. Deze installaties mogen niet meer dan 40 dB geluid veroorzaken bij de buren. Bron: Rijksoverheid.nl
Wat is een HydroTop?
In zowel de bestaande bouw als nieuwbouwprojecten kunnen er ingewikkelde situaties voor de toepassing van warmtepompen ontstaan. Denk hierbij aan het geluid, de ruimte en het uiterlijk van de warmtepomp installatie. Voor dit soort situaties is de HydroTop ontwikkeld. Deze dakinbouw-oplossing kenmerkt zich door de eenvoud van het product, neemt weinig ruimte in beslag en integreert naadloos in het dak van de woning. Daarbij haalt de warmtepomp zijn energie uit de buitenlucht. De buitenunit is hierbij ingebouwd en de binnenunit wordt vaak zo dicht mogelijk bij de HydroTop geplaatst. Deze combinatie wordt net als een dakraam via een opening in het dak op de zolder van de woning geplaatst. Het gedeelte dat energie uit de buitenlucht wint, steekt ongeveer 15 centimeter boven het dak uit.
Welke voordelen kent de HydroTop?
- Geïntegreerde oplossing in het dak
- Geschikt voor bestaande en nieuwbouw
- Esthetisch fraai
- Neemt een minimale ruimte in beslag zowel binnen als buiten
- Snel en eenvoudig volledig prefab te plaatsen
- Service en onderhoud van binnenuit
- Geluidsarm conform wet- regelgeving
- Integraal combineren met afvoer MV of WTW
Uw specialist bij DHPS: Wesley Holwijn
Wilt u meer weten over de verschillende geluidseisen? Advies op maat voor uw project? Sparren met een product specialist? Onze adviseurs staan voor u klaar. Stuur een berichtje en we nemen zo snel mogelijk contact met u op!