Warmtepomp subsidie voor het MKB
In deze blog leest u meer over de warmtepomp subsidie voor zakelijke gebruikers (MKB). Wat houdt het in en welke voorwaarden zitten hier aan? Lees verder!
ISDE subsidie
Met de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) voor zakelijke gebruikers kunt u uw gebouw of te verhuren woning verduurzamen. Dit kunt u doen met een warmtepomp en/of een zonneboiler. Naast de subsidie voor een warmtepomp en zonneboiler kunnen VvE’s (Vereniging van Eigenaren) voor een appartementengebouw ook subsidie krijgen voor een centrale aansluiting op een warmtenet. Daarnaast is er voor bedrijven tot en met 31 december 2023 subsidie beschikbaar voor zowel kleinschalige windturbines als zonnepanelen.
Voorwaarden van de subsidie warmtepomp 2021
U kunt dus met de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) uw gebouw of uw te verhuren woning verduurzamen met een warmtepomp. Hier kunt u vanaf 500 euro subsidie voor ontvangen. De specifieke hoogte hiervan is afhankelijk van de warmtepomp die u kiest. Echter zijn er voor deze subsidie wel een aantal voorwaarden van toepassing. DHPS heeft ze hieronder voor u opgesomd:
- De warmtepomp wordt geïnstalleerd in een gebouw/woning waarvoor de omgevingsvergunning is aangevraagd voor of op 30 juni 2018.
- De warmtepomp is een nieuw en dus geen tweedehands of gebruikt product.
- Er wordt eerst subsidie aangevraagd alvorens u een koopovereenkomst sluit met de warmtepomp leverancier.
- De installatie van de warmtepomp wordt uitgevoerd door een bouwinstallatiebedrijf. Dit mag u niet zelf doen.
- De ingebruikname van de warmtepomp vindt plaats binnen 12 maanden nadat u de beslissing over de subsidieaanvraag heeft ontvangen.
- U heeft alleen recht op de subsidie op het moment dat u eerder nog geen subsidie voor de warmtepomp heeft ontvangen. Daarbij vervalt het recht op subsidie als u hiervoor fiscaal voordeel krijgt binnen de Energie-investeringsaftrek (EIA).
Apparatenlijst warmtepompen
Bekijk alvorens de aanschaf van uw warmtepomp eerst de apparatenlijst. Met de zoekfunctie CTRL + F kunt u direct op zoek naar de Panasonic en Ochsner warmtepompen. Op het moment dat uw warmtepomp op de lijst staat is het bovendien verstandig om de meldcode van de pomp hierbij te vermelden. Deze code betekent dat uw keuze voldoet aan de vereiste voorwaarden van de subsidie.
Staat uw warmtepomp er niet tussen? U kunt alsnog subsidie aanvragen. Echter wordt er wel gecheckt of het gekozen apparaat voldoet aan de eisen. Stuur daarom dan ook de technische documentatie en een productbeschrijving mee.
LET OP: Het risico bestaat dat de warmtepomp niet voldoet aan de eisen. Hierdoor heeft u geen recht op de aan te vragen subsidie.
Stappenplan voor het aanvragen van de subsidie
Het is belangrijk om uw aanvraag goed af te ronden. Om die reden hebben wij alle stappen van deze aanvraag overzichtelijk voor u op een rijtje gezet:
1: Maak de keuze voor een specifieke warmtepomp
2: Controleer of uw warmtepomp in de apparatenlijst staat
3: Vraag de subsidie aan door in te loggen via eHerkenning of Digi-D.
4: Wacht de definitieve beslissing af. 90% van alle aanvragen worden binnen 8 weken afgehandeld.
5: Schaf de warmtepomp aan bij een positieve subsidieverlening.
6: Laat de warmtepomp door een bouwinstallatiebedrijf installeren.
7: Neem de warmtepomp binnen 12 maanden in gebruik.
8: Vraag een vaststelling aan van de subsidie.
Wanneer ontvang ik mijn betaling?
Na het keuren van uw vaststellingsaanvraag ontvangt u een beslissing per post. Deze beslissing ontvangt u binnen 13 weken na de aanvraag. In deze brief staat welk bedrag u precies ontvangt. De uitbetaling hiervan zal maximaal een week na de beslissing plaatsvinden.
Meer weten?
Wilt u meer weten over de ISDE subsidie of heeft u andere vragen over de warmtepomp? Laat het ons weten door contact op te nemen. Wij helpen u graag verder!
Veelgestelde vragen
Waar kan ik de ISDE subsidie aanvragen?
U kunt de subsidie aanvragen via deze link.