Warmtepomp nieuwbouw
Bij een renovatie is het van belang dat u de goede keuzes moet maken om het maximale rendement te halen uit uw warmtepomp. Bij nieuwbouw woningen zijn warmtepompen altijd geschikt. Lees verder en kom alles te weten over het realiseren van een warmtepomp in de nieuwbouw!
Nieuwbouwproject: Welke keuze maakt u?
Nieuwbouwwoningen moeten minstens één hernieuwbare energiebron installeren. Dit kan om zonnepanelen gaan, maar ook de warmtepomp is hiervoor geschikt. Een warmtepomp installeren bij nieuwbouw is direct kiezen voor je eigen toekomst. Het koppelt je los van bestaande, fossiele, energiebronnen en dus ook bijhorende prijsschommelingen. Ook werken ze goed als alle nieuwbouwprojecten beschikken over een lage temperatuur verwarming ( LTV ) zoals vloerverwarming. Ook is de isolatie voldoende om het maximale rendement uit uw warmtepomp te halen.
Verbruik warmtepomp nieuwbouw
Een belangrijk voordeel van een nieuwbouwwoning is dat er veel isolatie is toegepast en dat er over het algemeen weinig onderhoud benodigd is. De goede isolatie zorgt ervoor dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat. Om die reden is een warmtepomp dan ook uitermate geschikt voor dit type woning. Met een warmtepomp kan je namelijk warmte opwekken door gebruik te maken van elektriciteit in plaats van gas. Het gasverbruik neemt op die manier dus volledig af. Daarbij komt het feit dat er per 1 juli 2018 belangrijke veranderingen zijn doorgevoerd met gasaansluitingen. Netbeheerders mogen geen gasaansluitingen meer aanleggen bij nieuwbouwwoningen..
Warmtepomp boringen
Warmtepompen waarbij er boringen dienen te worden uitgevoerd zijn uitstekend te realiseren bij nieuwbouw. Zeker in het geval van de grondwater warmtepomp en de water-water warmtepomp. Echter is het wel van belang om rekening te houden met het feit dat de boringen zorgen voor een aardig hoger prijskaartje en er wellicht een bodemonderzoek noodzakelijk is. Dit onderzoek moet aantonen of en vooral tot welke diepte er precies geboord dient te worden. Dit is dan ook iets om rekening mee te houden wanneer u in nieuwbouw gebruikt wilt maken van een systeem op basis van een warmtepomp.
Een warmtepomp installeren bij nieuwbouw is direct kiezen voor je eigen toekomst!
Lucht lucht warmtepomp
Een andere mogelijkheid is gebruikmaken van een zogenaamde lucht-lucht warmtepomp (airco). Een dergelijke warmtepomp is zeer populair wanneer het aankomt op bestaande woningen, maar dat neemt niet weg dat ze ook probleemloos in een nieuwbouw te gebruiken zijn. Vanwege het feit dat er niet geboord hoeft te worden is een lucht-lucht warmtepomp een behoorlijk stuk voordeliger vergeleken met andere warmtepompen. Daar staat evenwel tegenover dat het rendement vergeleken met bijvoorbeeld een grond-water warmtepomp beperkter is.
Meer informatie
Wilt u meer weten over de mogelijkheden die wij te bieden hebben als het gaat om de toepassing van warmtepompen in nieuwbouwprojecten? Kom dan met ons in contact. Wij denken graag met u mee.
Veelgestelde vragen
Waarom is een warmtepomp duurzaam?
Bij de werking van een warmtepomp wordt er warmte uit de lucht, bodem of grondwater gehaald. De warmtepomp zorgt ervoor dat hij deze energie omzet in een bruikbare warmte. Deze omzetting vind heel efficiënt plaats: van 1 kWh stroom maakt een warmtepomp namelijk 2 tot 5 kWh warmte.
Hoeveel hernieuwbare energiebronnen moet een nieuwbouwwoning hebben?
Nieuwbouwwoningen moeten minstens één hernieuwbare energiebron installeren. Dit kan om zonnepanelen gaan, maar ook de warmtepomp is hiervoor geschikt.