Remeha gebruikt toepassing HydroTop bij verduurzamingsproject Tubbergen

In de Twentse gemeente Tubbergen ondergaan 63 woningen momenteel een grote verduurzamingsslag. De opdrachtgever, Woningstichting Tubbergen, laat hierbij Elga Ace en Mercuria Ace hybride warmtepompen plaatsen. Het project betekent een primeur voor Remeha. Samen met de opdrachtgever kozen zij er namelijk voor een aanzienlijk deel van de warmtepompen via de prefab-oplossing HydroTop te plaatsen. 

De 63 woningen die Woningstichting Tubbergen voor dit project selecteerde, variëren van appartementen tot eengezinswoningen. De voornaamste overeenkomst is dat al deze panden al goed geïsoleerd zijn – en dus geschikt voor een hybride warmtepomp. “Zo konden we snel doorpakken met het verduurzamen van deze woningen”, vertelt Timo Harmelink, Projectleider namens Woningstichting Tubbergen. “Tubbergen heeft op het gebied van verduurzaming altijd vooropgelopen, met al jaren een gemiddeld energielabel A. Dat willen we graag doorzetten.”

“Zo konden we snel doorpakken met het verduurzamen van deze woningen”

Warmtepompen in een HydroTop

Al vroeg in het traject besloot de woningcorporatie om voor hybride warmtepompen van Remeha te gaan. De keuze viel daarbij op 39 Elga Ace 4 kW en 24 Mercuria Ace 4,5 kW warmtepompen. Bij 37 van deze installaties wordt de buitenunit geplaatst in een HydroTop, een prefab dakoplossing van ontwikkelaar DHPS (Dutch Heat Pump Solutions). “In een vakblad kwamen we dat concept tegen”, aldus Harmelink. “Wij zagen deze oplossing zitten, en dat gold ook voor onze nieuwe onderhoudspartner Feenstra, de installateur voor dit project.”

De HydroTop brengt verschillende voordelen met zich mee, vertelt DHPS-oprichter Wilhard Oldengarm. “Door de warmtepompinstallatie in een prefab constructie te plaatsen, neemt deze zowel buiten als binnen minder ruimte in. Dit ziet er niet alleen fraaier uit, maar biedt de installateur ook meer werkruimte. Daarnaast blijft geluidsproductie tot een minimum beperkt. De HydroTop beschikt zelfs over een unieke BCRG-kwaliteitsverklaring. Hiermee voldoet de warmtepomp altijd aan de geluidsnormen en hoeft de installateur de complexe akoestische berekening – die normaal wel verplicht is – niet te maken.”

Primeur DHPS en Remeha

De toepassing van de Remeha-producten in een HydroTop is voor zowel DHPS als Remeha een primeur. Daarvoor waren wel de nodige aanpassingen nodig, vertelt Oldengarm. “We hebben alles goed passend moeten maken op zowel de Elga als de Mercuria. Hiervoor levert Feenstra de buitendelen van Remeha aan in onze fabriek in Deventer. Wij maken deze volledig klaar, zodat alle onderdelen in de HydroTop passen. Uiteindelijk resulteert dit in een prefab-oplossing, die we op de projectlocatie direct in het dak kunnen plaatsen. Of dit project de basis is voor verdere samenwerkingen? Wat mij betreft wel.”

Enthousiasme bij Feenstra

Herman Kip, senior technisch adviseur bij Feenstra, kwam tijdens dit project eveneens voor het eerst in aanraking met de HydroTop in combinatie met de Remeha producten. Ook hij is enthousiast over de oplossing. “Ik denk dat het goed is dat de HydroTop nu ook voor Remeha-producten geschikt is. Het is lang niet overal even gemakkelijk om een goede plek voor de buitenunit te vinden. Er zijn genoeg voorbeelden van installaties waarbij onderhoud heel lastig is – en daardoor duur en soms zelfs onveilig. Ook zijn de plaatsingsmogelijkheden steeds vaker ingewikkeld, omdat we rekening moeten houden met de geluidseisen op de erfgrens van de woning. Met de HydroTop hoeft dat niet dankzij de BCRG-kwaliteitsverklaring.”

Communicatie en samenwerking

Kip merkte hoe bij het toepassen van een nieuw product meer kwam kijken dan het technische aspect. “Ook de communicatie met de bewoners is belangrijk. De woningcorporatie bepaalt dat zij een hybride warmtepomp krijgen – wel of niet in een HydroTop –, maar ze moeten wel meegenomen worden in dat verhaal. Dat heeft Woningstichting Tubbergen goed opgepakt, maar ook wij hebben daar als installateur een rol in. Bij de oplevering van de installatie ontvangt elke bewoner daarom een folder die eenvoudig uitlegt hoe een hybride warmtepomp werkt en hoe ze daarmee moeten omgaan.”

De betrokken partijen benadrukken allemaal de tot dusver goed verlopen samenwerking. “Die afstemming tussen de fabrikant, installateur en opdrachtgever is altijd belangrijk om tot een goede, projectspecifieke oplossing te komen”, besluit Kip. De plaatsing van de hybride warmtepompen en HydroTops is momenteel in volle gang. De verduurzaamde woningen zullen naar verwachting nog dit jaar worden opgeleverd.

Bron: Remeha

Het komende jaar verduurzaamt Woningstichting Tubbergen 150 woningen. De projectbegeleiding is in handen van Reimarkt en woningstichting Tubbergen, uitvoerende partijen zijn Friso en Van Wijnen, vestiging Eibergen.

De -te verduurzamen- eengezinswoningen (bouwjaar 1951-1980) hebben nog geen gunstig energielabel. Door de woningen te verduurzamen en renoveren zijn ze weer toekomstbestendig én levert het meer wooncomfort voor de bewoners op.

“Het is best ingrijpend zo’n verbouwing”, vertelt Richard Middelkamp, projectleider bij Van Wijnen, vestiging Eibergen. “Daar zijn we ons zeer van bewust. Nieuwe badkamer, keuken, glas, een nieuw ventilatiesysteem, volledige dak- en gevelisolatie. Het dak ging er – bij de eerste woning – letterlijk van af!”

Oplevering eerste woning een feit

De eerste woning aan de Roveniusstraat in Tubbergen is opgeleverd. Een moment dat met bewoners, omwonenden, projectleiding en het bouwteam werd gevierd. Richard: “Het was een feestje om hier met het bouwteam aan het werk te zijn”. De bewoners – Jan en Dinie – woonden twee (van de in totaal vijf) verbouwweken in een wisselwoning. Ze kwamen bijna elke dag een kijkje nemen in hun te verduurzamen huis én bij hun geliefde duiven. “Mooi om die betrokkenheid te ervaren en nog fijner dat we Jan en Dinie tevreden achter kunnen laten in hun volledig gerenoveerde en verduurzaamde woning. Dat maakt mij ook blij en trots. We kijken uit naar het vervolg van de te renoveren en verduurzamen woningen.”

DHPS Adviseur Arjan Wieggerinck

Uw specialist bij DHPS: Arjan Wieggerinck

Meer weten over dit project? Of heeft u vragen over de HydroTop? Neem contact op met onze adviseurs! We helpen u graag. Stuur een berichtje en we nemen zo snel mogelijk contact met u op!

De stilste warmtepomp van Nederland

De stilste warmtepomp van Nederland De Kronoterm Adapt is op dit moment de stilste warmtepomp van Nederland. Door de massa van het toestel en het behuizingsontwerp is de Kronoterm Adapt…

BCRG kwaliteitsverklaringen voor de Panasonic Aquarea K-serie

BCRG kwaliteitsverklaringen voor de Panasonic Aquarea K-serie Het onafhankelijke College van BCRG heeft de kwaliteitsverklaringen van de Panasonic Aquarea K-serie Bi-Bloc en All-in-One lucht-water warmtepompen opgenomen in de database. De…

Veroorzaakt een warmtepomp geluidsoverlast?

Veroorzaakt een warmtepomp geluidsoverlast? Maakt een warmtepomp geluid? Ja, geen enkele warmtepomp is volledig stil. Veroorzaakt een warmtepomp geluidsoverlast? ‘Wij zijn er van overtuigd dat een warmtepomp nooit geluidsoverlast hoeft…