Warmtepomp buitenunit in schoorsteen
Zestig nieuwbouwwoningen in de nieuwbouwwijk Nobelhorst in Almere beschikken aan het eind van dit jaar over een bijzondere schoorsteen. In deze schoorsteen zit namelijk een buitenunit van een warmtepomp weggewerkt.
“De buitenunit van een warmtepomp kan best veel ruimte bij een woning in beslag nemen. Daarom hebben we ervoor gekozen om de buitenunit van een Panasonic-warmtepomp – waarvan wij inmiddels zo’n vijf jaar de distributeur zijn – op de daken van woningen te plaatsen”, vertelt Jacques Roodenburg, adviseur van leverancier van warmtepompoplossingen Dutch Heat Pump Solutions (DHPS).
De HydroCap is een aluminium schoorsteenkap waarin de buitenunit van de warmtepomp stijlvol wordt weggewerkt. “De binnenunit van het systeem zit direct daaronder op de zolder van de woning. Het installatiewerk is minimaal en de architect van de woning hoeft zich niet druk te maken over plaatsing van een losse buitenunit. In heel veel projecten is de HydroCap inmiddels als oplossing succesvol toegepast”, geeft hij aan.
Fraaie afwerking buitenunit warmtepomp in schoorsteen
Het idee van DHPS om de buitenunit van een warmtepomp in de vorm van een schoorsteen weg te werken, gaat terug tot 2010. “De vorm van een schoorsteen past erg goed bij de uitstraling van een woning en daarbij zorgt een aluminium schoorsteenkap voor een esthetisch fraaie afwerking”, vindt Roodenburg. “Dat spreekt ook architecten aan. Een ander voordeel van deze uitvoering is besparing van ruimte, want de buitenunit hoeft hiermee niet in bijvoorbeeld de voor- of achtertuin of op het balkon van een woning te staan. Hierdoor helpt de HydroCap bij de verduurzaming van woningen, want het is geschikt voor bestaande en voor nieuwbouwwoningen. Een ander voordeel is dat de HydroCap snel en eenvoudig volledig prefab te plaatsen is.”
Geluid waait weg
Bij de uitvoering heeft DHPS samen met aannemer Dura Vermeer en installatiebedrijf Van Dam Groep voor warmtepompen van Panasonic gekozen. In de 51 nieuwbouwwoningen – met daarbij nog een aanvraag voor negen extra woningen – in de wijk Nobelhorst in Almere kunnen de bewoners kiezen voor een Aquarea All-in-One of een Aquarea Bi-bloc in de uitvoeringen 5 kW en 7 kW. “Het voornaamste verschil is dat een Bi-bloc over een grotere boiler van zo’n 300 liter beschikt”, vertelt Roodenburg. “Als een bewoner meer warm water wenst, dan is de Bi-bloc ook een goede optie. En na de installatie en de inbedrijfstelling hoeft de bewoners nergens meer aan te komen.”
Ook op het gebied van geluidseisen is de Panasonic warmtepomp een goede keuze, legt hij uit. “Door de aangescherpte geluidseisen die sinds april gelden, hebben we er wel voor gekozen om de HydroCap hoger op het dak te plaatsen. Hierdoor waait het geluid naar boven weg, waardoor bewoners het geluid van de buitenunits van de warmtepompen niet of nauwelijks horen. Panasonic heeft ons hierbij op productniveau met raad en daad bijgestaan.”
Bekijk hier de video over ons project in de nieuwbouwwijk Nobelhorst in Almere.
Oplevering De Nobelhorst
De aanvraag voor deze HydroCaps ontving DHPS in oktober 2020, waarna de uitvoering in maart 2021 van start ging. Naar verwachting worden de woningen in december 2021 opgeleverd. Dit laatste geldt ook voor de negen extra woningen, waarvan de leverancier van warmtepompoplossingen onlangs een aanvraag heeft ontvangen.
Bron: online platform Installatie & Bouw
Uw specialisten bij DHPS: Jacques Roodenburg
Veelgestelde vragen
Wat is een HydroCap?
Bij de HydroCap is de buitenunit van een warmtepomp weggewerkt in een gepoedercoate aluminium schoorsteenkap. Deze is op schuine daken van woningen te plaatsen. De binnenunit van het systeem zit direct daaronder op de zolder van de woning. Door de fraaie schoorsteenkap is de buitenzijde van de warmtepomp niet als zodanig herkenbaar. Het installatiewerk is minimaal en de ontwerper van de woning, net als de bewoner, hoeft zich niet druk te maken over een losse buitenunit die in de tuin of op een balkon moet staan.