Met gemak in het dak met onze innovatieve HydroTop dakoplossing
De geprefabriceerde indak-constructie voor de warmtepompinstallatie tackelt een aantal uitdagingen. De plek van het buitendeel, de geluidsproductie ervan én een efficiënte inzet van monteurs. Een kijkje in Twello bij Loohuis Installatiegroep.
De prefab indak-constructie van de warmtepompinstallatie – de zogeheten HydroTop – wordt steeds vaker toegepast in situaties waar een bodemwarmtepomp en een split-unit uitgesloten zijn vanwege ruimtegebrek of geluidseisen voor de omgeving die onlangs flink zijn aangescherpt. Ook in het nieuwbouwproject De Schaker in Twello is deze geluidsarme all-in-one oplossing geïnstalleerd. ”Wij lopen weg met het systeem”, zegt een tevreden teamleider projecten Edwin Seppenwoolde van Loohuis Installatietechnieken.
”Ik lever liever zolderruimte in dan een stuk tuin”
HydroTopWorks uit Deventer levert dit prefab indak-systeem met een geïntegreerde Panasonic warmtepomp sinds enkele jaren. De behuizing van PE wordt in het hellende dak van de woning geïntegreerd, op de plek van het knieschot. Zoals bekend gelden sinds 1 april dit jaar nieuwe geluidseisen ten aanzien van buiten opgestelde warmte – of koude opwekkinginstallaties (warmtepompen en airco’s) die overdag niet meer dan 45 dB mogen uitstoten naar de buren. Deze aanscherping zorgt ervoor dat projectontwikkelaars, corporaties en eigenaren van koopwoningen halsoverkop de buitenunits voorzien van extra omkastingen of naar een andere opstelplek moeten uitwijken. Wie al in het ontwikkelstadium van een nieuwbouw- of renovatieproject nadenkt over een geschikte oplossing kan prefab systemen voor all-in-one wamrtepompen inpassen, zoals de HydroTop.
Voorgeschreven
Tijdens de aanbesteding van de bouw van 20 huurwoningen en 24 koopwoningen in het project De Schaker in Twello was van bovengenoemde geluidsnorm nog geen sprake. Desondanks schreven de opdrachtgevers BPD en Nikkels Projecten de HydroTop voor. ”Dat kwam omdat BPD eerder al positieve ervaringen had opgedaan met dit systeem in een eerder project”, zegt Seppenwoolde van Loohuis Installatietechnieken, die de w- en e- installaties verzorgt in deze woningen.
Monteursvriendelijk
Het Twents installatiebedrijf had geen moeite met het voorschrijven van dit prefab-systeem; integendeel, het personeel loopt ermee weg na eerdere ervaringen. Seppenwoolde licht toe: ”De installateur hoeft veel minder koeltechnische handelingen te verrichten in vergelijking met een split-unit. Binnen een uur ben je klaar met het vacuümeren en op druk zetten van de installatie. Met een buitenunit in de tuin duurt het langer om de koeltechnische handelingen te verrichten.” Daarnaast, zo ervaren installateurs, kunnen de leidingen mooi weggewerkt worden, omdat de aansluitingen aan de onderkant van de behuizing zitten. Daardoor heeft de installateur meer werkruimte en is er veel minder leidingopbouw zichtbaar langs de unit.
Behuizing
Alle onderdelen van de warmtepomp zijn in de fabriek in een complete behuizing van PE ondergebracht en wordt als geheel in het dak gemonteerd. Aansluitingen voor de 160mm WTW/MV doorvoer, 120mm koelleiding en elektra- en wateraansluiting zijn al aangebracht. De installateur heeft met de montage van de behuizing niets van doen. In het ontwerp is de sparingsmaat in het dak al bepaald en dus kunnen monteurs van HydroTopWorks volgens planning het ‘gevaarte’ erin hijsen en monteren. Een gepatenteerde banaanvormige bodemplaat is zo te manoeuvreren, dat het buitendeel altijd waterpas in het dak staat. In de kuip zijn er sparingen voor leidingwerk al meegenomen, zodat deze nog beter kierdicht zijn af te werken. De condens afvoer zit onder afschot in de kuip. Ook is er een sparing om de ventilatieafvoer in te laten monden. De half ronde deur in de kuip geeft monteurs meer ruimte voor installatie en onderhoud.
Plug and play
De installateur hoeft alleen het leidingwerk tussen het binnen- en buitendeel te realiseren en aan te sluiten op het buffervat, het afgiftesysteem en eventueel de ventilatiebox. Daarmee wordt de installatietijd een flink stuk verkort. Het enige ‘spannende’ element is een goede afstemming tussen de aannemer en installateur, aldus Seppenwoolde. Volgens hem zijn de werkzaamheden in Twello soepel verlopen. ”Alleen over de eerste woning ontstond nog wat discussie. Het afgiftesysteem moesten we één dag voor de montage van de HydroTop op zolder zetten. Het apparaat stond op een pallet, maar dat was met de aanleg van het leidingwerk niet handig. Dus hebben wij een metaalplaat ontwikkeld met stelpoten waarop het apparaat wordt geplaatst en de leidingwerkzaamheden makkelijker doorgang kunnen vinden.”
Afmeting
Het gedeelte met de ingebouwde buitenunit, waarin de compressor en verdamper zijn verwerkt, steekt 15 centimeter boven het dak uit en is afgesloten met een antraciet aluminium kap. In dit deel wordt de buitenlucht aangezogen en via een MV/WTW doorvoer van 160mm doorsnee geleid naar de ventilatiewarmtepomp. De HydroTop in lege toestand weegt 140 kilo en meet 1300 x 1300 mm in het dakvlak. Daarmee steekt de binnenunit deels naar binnen. ”Ja, dan ben je een deel van de zolderruimte kwijt. Dat kun je een nadeel noemen, maar aan de andere kant heb je meer tuin tot je beschikking, omdat je daar de buitenunit niet hoeft te plaatsen. Met een extra omkasting vanwege de aangescherpte geluidseisen ben je al gauw twee vierkante meter tuin kwijt. Dan lever ik liever zolderruimte in, maar dat is persoonlijk” , zegt Seppenwoolde.
Geluidsarme oplossing
Hoewel de aangescherpte norm voor omgevingsgeluid nog geen rol speelde bij de nieuwbouw in Twello, is het een bijkomend voordeel dat de warmtepomp in de HydroTop is geïntegreerd. Daarmee blijft het geluidsarme opweksysteem binnen de grens van 45 dB. Volgens Seppenwoolde voldoet dit indak-systeem ook aan de eisen als er een verblijfsruimte gerealiseerd wordt op de zolder. In dat geval is het wel nodig om een afscheiding te maken voor een overloop/technische ruimte en slaapkamer.
Met een traditionele buitenunit aan de gevel of in de tuin komt het nu regelmatig voor dat er halsoverkop omkastingen nodig zijn. Loohuis installatiegroep merkt dat ook en moet regelmatig uitrukken. Volgens Seppenwoolde is zo’n omkasting geen ideale oplossing, omdat zo’n constructie meer weerstand oplevert., waardoor de ventilator harder moet werken en de installatie dus meer stroom verbruikt. Bovendien is het een relatief dure maatregel. ”De HydroTop is overigens geen low-budgetoptie met een investering van duizenden euro’s, maar voor een seriematig bouwproject voldoet het uitstekend.”
Deze tekst over de HydroTop indak-oplossing is geschreven door Marcel van Rijnbach en is te vinden in vakblad van installatie.nl
Uw specialist bij DHPS: Gerard Huising
Wilt u meer weten over de HydroTop dakoplossing? Advies op maat voor uw project? Sparren met een product specialist? Onze adviseurs staan voor u klaar. Stuur een berichtje en we nemen zo snel mogelijk contact met u op!
Veelgestelde vragen
Wat is een HydroTop?
In zowel de bestaande bouw als nieuwbouwprojecten kunnen er ingewikkelde situaties voor de toepassing van warmtepompen ontstaan. Denk hierbij aan het geluid, de ruimte en het uiterlijk van de warmtepomp installatie. Voor dit soort situaties is de HydroTop ontwikkeld. Deze indak-oplossing kenmerkt zich door de eenvoud van het product, neemt weinig ruimte in beslag en integreert naadloos in het dak van de woning. Daarbij haalt de warmtepomp zijn energie uit de buitenlucht. De buitenunit is hierbij ingebouwd en de binnenunit wordt vaak zo dicht mogelijk bij de HydroTop geplaatst. Deze combinatie wordt net als een dakraam via een opening in het dak op de zolder van de woning geplaatst. Het gedeelte dat energie uit de buitenlucht wint, steekt ongeveer 15 centimeter boven het dak uit.
Welke voordelen kent de HydroTop?
- Geïntegreerde oplossing in het dak
- Geschikt voor bestaande en nieuwbouw
- Esthetisch fraai
- Neemt een minimale ruimte in beslag zowel binnen als buiten
- Snel en eenvoudig volledig prefab te plaatsen
- Service en onderhoud van binnenuit
- Geluidsarm conform wet- regelgeving
- Integraal combineren met afvoer MV of WTW