Van kantoorpand naar duurzaam appartementencomplex
In Amersfoort is Michiels-Ecobouw installateur van dit duurzame project.
Een kantoorpand wat omgezet gaat worden naar een appartementencomplex.
Er is steeds meer leegstand van kantoorpanden en steeds meer behoefte aan woningen. Door kantoorpanden om te zetten in appartementencomplexen is er een richting ingezet wat een deel van de oplossing van het probleem kan zijn. Zeker nu steeds meer mensen thuis blijven werken, fulltime of parttime, komt er nog meer kantoorruimte vrij.
Verduurzamen met o.a. een warmtepomp
Wanneer kantoorpanden gerenoveerd worden, of zoals in dit geval omgezet gaan worden naar appartementen, dan wordt er ook vaak direct gekeken of er een duurzaamheidsslag gemaakt kan worden. Zo ook bij dit project. Dit kantoorpand koste heel veel energie op gebied van gas. Door een combinatie van zonnepanelen en warmtepompen toe te passen in het appartementencomplex daalt het energieverbruik.
Michiel Baelde Jansen is de installateur van dit bijzonder project. Michiel heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en dat is direct terug te zien in de naam van zijn onderneming. Michiels-Ecobouw is gespecialiseerd in het ontwerpen en installeren van duurzame energie/verwarmingssystemen zoals warmtepompen, hout (cv) kachels, pellet ketel en zonnepanelen in combinatie met verschillende vormen van isolatie. Daarnaast hebben zij ruime ervaring met vloer en wandverwarming.
Michiel kwam bij DHPS met de vraag of wij mee wilde denken met een duurzame oplossing voor dit appartementencomplex. De totaal installatie bij dit project gaat een stuk verder dan alleen het plaatsen van de mono-blocs van Panasonic. Samen met onze ervaren productmanager Gert Jongsma is er een totaaloplossing gekomen. In de video onderaan deze pagina vertelt Michiel alles over de gekozen totaaloplossing.
Mono-Bloc warmtepomp
Afhankelijk van de warmtevraag in het pand gaan er op het dak één of meerdere mono-bloc warmtepompen van Panasonic aan of uit. Wat is een mono-bloc warmtepomp nu precies? Bij dit type warmtepomp zijn alle componenten ingebouwd in één toestel. Het grote voordeel is dat het koudemiddel in een klein gesloten circuit in de machine zit en dat er geen koeltechnische handelingen nodig zijn bij de installatie en bij het onderhoud. Hierdoor zijn er lagere installatiekosten en het gebruik van een milieubelastend koudemiddel wordt beperkt.
In de appartementen bevinden zich warmtepompboilers van Panasonic. Deze worden toegepast om tapwater te verwarmen. Een warmtepompboiler gebruikt warmte uit de (ventilatie) lucht om tapwater te verwarmen. Dit water wordt opgeslagen in een boiler. Het voordeel van een warmtepompboiler is dus dat het de warme ventilatielucht die normaal de woning uitgaat hergebruikt. Door de relatief hoge temperatuur van die ventilatielucht is het rendement van de warmtepomp-boiler heel gunstig.
Wij schreven hier eerder een artikel over.
Bewoners van dit 32 tellende appartement complex gaan comfort ondervinden van de keuzes die door Michiels-ecobouw zijn gemaakt, omdat de temperatuur goed regelbaar is, de energierekening lager is en je hebt je eigen tapwatervoorziening waardoor de kosten ook hierin lager blijven.
Jacques Roodenburg – DHPS bezocht dit duurzame project samen met Suzanne Verbruggen –Panasonic.