Om een jaren dertig-woning van het gas te halen zonder het karakteristieke uiterlijk aan te tasten, is een speciale warmtepomp ontwikkeld.
De klant wil van het gas af, maar woont in een niet-geïsoleerde oude woning met enkelglas, die is voorzien van prachtige balken en ornamenten aan het plafond, en stijlvolle bouwelementen in de muren en doorgangen.
Een voor buitenopstelling bedoeld monoblock werd daarbij naar binnen gehaald. Met warmtebuffering wordt optimaal geprofiteerd van dynamische energieprijzen.
Techniek onder de vloer
Als je niet aan het plafond mag komen, dan is er vaak maar één mogelijkheid voor het wegwerken van de benodigde techniek. Dat is onder de vloer. Langebeeke vertelt over een woning in Stadskanaal die hij momenteel renoveert. “Deze woning stamt uit de jaren dertig en was nog volledig in originele staat toen mijn opdrachtgevers hem kochten. Ze willen alle karakteristieke elementen behouden, maar de woning wel comfortabel maken. Gelukkig is er een spouwmuur die we kunnen isoleren, net als het dak en de ramen.”
Diepe kruipruimte
Zoals veel jaren dertig-woningen heeft ook dit huis een diepe kruipruimte. De bodem daarvan werd geïsoleerd met schuimbeton. Langebeeke: “Daarop plaatsten we de meeste techniek, zoals kunststof buffervaten voor de opslag van warmte – met een inhoud van 2.000 liter – en de ventilatieleidingen voor de WTW-balansventilatie. De in- en uitstroomroosters voor de ventilatie zitten bij de vloer in plaats van in het plafond.”
Kunststof buffervaten voor de opslag van warmte (2.000 liter) in de vloer, omgeven door schuimbeton.
Gietvloer met vloerverwarming
De nieuwe gietvloer bevat vloerverwarming (buismaat 16 x 2, hart op hart 10 cm, met maximaal 70 meter per groep). “Dankzij de warmtebuffering, een drukgeregelde pomp en een naregeling kunnen we elke ruimte in het huis individueel voorzien van warmte en koeling. De primaire energiebron voor de buffervaten is een lucht/water-monoblockwarmtepomp in de bijkeuken, met een omvang van 60 x 70 x 120 cm. Op het dak liggen pv-panelen. De klant heeft een dynamisch energiecontract; op momenten waarop de elektriciteitsprijs laag is, wil hij zijn warmtebuffer tot maximaal 65 °C verwarmen.”
Het aanleggen van de gietvloer met de luchtkanalen erin.
Eigen boiler/buffervat-combinatie
Om de installaties uit het zicht te houden is er speciale apparatuur ontwikkelt, vertelt Langebeeke. “We vroegen een leverancier om een combinatie van boiler en buffervat – 250/100 liter – te maken. We bestelden er meteen vijftig, dat is meestal genoeg voor een fabrikant om ze in productie te nemen.” Ook de monoblockwarmtepomp liet het installatiebedrijf op basis van eigen wensen ontwerpen. Dat werd gedaan door Kronoterm.
Het is van oorsprong een warmtepomp voor buiten, maar werd omgebouwd tot binnenmodel. Via twee pijpen door de gevel of het dak haalt hij energie uit de buitenlucht. Volgens Langebeek is de warmtepomp heel stil en maakt hij niet meer geluid dan een oude gasketel. Deze producten zijn verkrijgbaar via DHPS, die het exclusieve dealerschap in Nederland heeft.
Een (bij een ander project) binnen opgestelde monoblockwarmtepomp van Kronoterm, met de luchtpijp door het venster en dak.
Installatiefeiten
Warmtepomp: Kronoterm Versi i
Warmtebuffer: Vijf buffervaten van 400 liter
Balansventilatie met WTW: Wavin ventiza
Aansturing buffervaten en vloerverwarming: Caleffi R586HPI Hydronic unit for heat pump
Aansturing warmtepomp obv stroomprijs: Tibber Smart Home
Dynamische stroomprijs
De woning in Stadskanaal krijgt een uitgebreide regeling waarbij de warmtepomp wordt ingezet zodra de stroomprijs laag is. Aan de hand van de gegeven stroomprijs voor de komende 24 uur, de buffertemperatuur, de boilertemperatuur en de buitentemperatuur beslist de regeling op welk tijdstip de warmtepomp de boiler of buffer verwarmt, en naar welke temperatuur. De warmtebuffering verloopt via een dagcyclus. “Opslag voor een langere periode zou te duur zijn”, zegt Langebeeke.
Verdeling van warmtebuffer
Binnen die dagcyclus stuurt een Caleffi-mengregeling de warmte die de warmtepomp opwekt naar de boiler/buffer of de vloerverwarming. Zolang de temperatuur in de vaten hoger is dan de gewenste aanvoertemperatuur voor de vloerverwarming, voedt de warmtebuffer het vloerverwarmingssysteem. Pas als de buffertemperatuur te laag wordt, dient het gebufferde water als aanvoer voor de warmtepomp, die dan maar een klein deel hoeft bij te verwarmen.
Dure oplossingen?
De op maat gemaakte installaties voor oudere woningen klinken als dure oplossingen. Toch heeft Langebeeke heel wat klanten. Deels omdat hij actief is in het Groninger aardbevingsgebied, waar bewoners hun veelal oude huizen op kosten van de overheid mogen verstevigen en renoveren, en deels omdat mensen hun huis nu eenmaal willen renoveren met behoud van de karakteristieke elementen.
Bron: Vakblad Warmtepompen -Patrick Marx
Andere oplossing?
Die zijn er ook. Vraag daarom vrijblijvend een adviesgesprek aan met één van onze adviseurs die gespecialiseerd zijn in renovatie en bekend zijn met de mogelijkheden en beperkingen die monumentale panden met zich meebrengen.