High-end koeling voor high-end sportschool

High-end koeling voor high-end sportschool

“We willen niet dat het in een yogazaal veel te koud is of in de spinningzaal veel te warm.” Klimaatbeheersing is in een sportschool van essentieel belang, weet clubmanager Kiet van der List van sportschool MyLife in Breda. DHPS plaatste er samen met Potter Totaaltechniek een moderne, stille en energiezuinige koelmachine.                                                                                                           

MyLife is een high-end fitnessclub met onder meer een vestiging in Breda. Voor de nieuwe koelinstallatie werkte DHPS – niet voor het eerst – samen met installateur Potter. DHPS-adviseur Jacques Roodenburg nam voor de zomer polshoogte in het pand, samen met de installateur: “We starten ons adviestraject altijd met een bezoek aan het pand. Je weet nooit wat je aantreft. Welke installaties zijn er al? Hoe oud is het pand? Hoe is het pand geïsoleerd?” Ook kijkt hij naar de manier waarop het gebouw wordt gebruikt. “In een sportschool heb je te maken met veel mensen in een relatief kleine ruimte die allemaal ademen, bewegen en zweten. Dan is je klimaatbeheersing erg belangrijk en gaat het vaker om koelen dan om verwarmen.”

Stil en energiezuinig

Naar aanleiding van zijn bezoek, maakte Jacques een plan. “In dit geval was het relatief eenvoudig: het is een vrij nieuw pand waarvan de twintig jaar oude koelmachine vervangen moest worden. De enige wens die de sportschool had, was dat de nieuwe machine weer minstens twintig jaar moest meegaan. We wisten wat het benodigde vermogen was, dus er waren geen complexe berekeningen nodig.”

Jacques koos voor de Panasonic ECOi-W R32, een moderne koelmachine van 157 kilowatt die licht en energiezuinig is. Omdat de sportschool op een bedrijventerrein buiten de bebouwde kom zit en een groot, sterk plat dak heeft kon de flinke warmtepomp eenvoudig worden geplaatst. De sportschool is er flink op vooruit gegaan, aldus Jacques: “De oude Carrier verbruikte veel energie en maakte veel herrie. De nieuwe Panasonic gebruikt R32 koudemiddel, waardoor de installatie veel stiller is en een hoger rendement heeft.” Veel onderhoud vraagt de machine niet. “Het is een kwestie van eens in de twee jaar schoonmaken, doormeten en inspecteren. Dat is het ideale van een warmtepomp.”

Foto van Jacques Roodenburg, adviseurs van DHPS

Uw specialisten bij DHPS: Jacques Roodenburg

Wilt u meer weten over onze warmtepomp-oplossingen? Advies op maat voor uw project? Sparren met een productspecialist? Onze adviseurs staan voor u klaar. Stuur een berichtje en we nemen zo snel mogelijk contact met u op!