Warmtepomp weetjes: Waar of niet waar?
Niet iedereen is altijd even goed op de hoogte van alle informatie als het gaat om warmtepompen. Aangezien de warmtepomp steeds populairder wordt vinden wij het belangrijk om hier duidelijkheid over te scheppen in de vorm van een aantal warmtepomp weetjes. Welke zijn waar? En welke zijn niet waar? Lees met ons mee!
Een warmtepomp is duur, want elektriciteit kost meer dan gas.
NIET WAAR. Het klopt dat elektriciteit duurder is dan gas, maar het rendement van een warmtepomp is vele malen beter dan dat van een gasinstallatie. Een warmtepomp haalt gratis warmte van de zon uit de lucht, water of bodem. Een woning verwarmen met een warmtepomp is al snel 25-30% goedkoper dan verwarmen met een gasinstallatie.
Het warmtepomp rendement daalt bij een lage/koude buitentemperatuur.
WAAR. De prestatie coëfficiënt daalt. Des te kouder het weer, des te harder de warmtepomp moet werken aangezien het temperatuurverschil groter wordt tussen de bron en de gewenste binnentemperatuur. Hierdoor zal de warmtepomp meer verbruiken om de benodigde warmte uit de bron te halen.
Het warmtepomp geluid buitenshuis is aanwezig.
WAAR. Het geluid warmtepomp is te vergelijken met de buitenunit van een airconditioningsysteem. Buren zouden hier hinder van kunnen ondervinden als de buitenunit niet doordacht geplaatst wordt. DHPS heeft hier echter een goede oplossing voor in de vorm van de dakinbouw warmtepomp: de HydroTop. Deze oplossing is in het dak geïntegreerd en geluidsarm waardoor deze altijd voldoet conform wet- en regelgeving. Binnenshuis is het geluid van een warmtepomp te vergelijken met een mechanisch ventilatiesysteem.
Mijn elektrarekening verdubbelt op het moment dat ik een warmtepomp gebruik.
GEDEELTELIJK WAAR. Het kan zo zijn dat de elektrarekening verdubbelt. Desalniettemin zal de gasrekening hierdoor fors afnemen of zelfs worden teruggebracht naar nul. Gas wordt in Nederland steeds duurder. Daarbij komt ook nog dat de warmtepomp geen slijtage onderdelen heeft die periodiek vervangen dienen te worden. Bij een cv ketel is dit wel het geval.
Ik woon in een appartement. Een warmtepomp is hier niet mogelijk.
NIET WAAR. Een warmtepompinstallatie voor een appartement is zeker mogelijk. Echter dient u rekening te houden met een aantal aandachtspunten zoals onder andere de isolatie van de woning, de mogelijkheden voor het plaatsen van leidingen, de plek waar het buitendeel wordt geïnstalleerd enzovoorts. Ga in gesprek met één van onze experts en bekijk uw mogelijkheden.
Een warmtepomp is geschikt voor alle woningtypes.
NIET WAAR. Met een niet goed geïsoleerde woning en een beperkt budget is het niet verstandig om te investeren in een warmtepomp. Het rendement van de warmtepomp zou in deze situatie namelijk minimaal zijn. Start daarom eerst met de investering in woning-isolatie.
Bij de aanschaf van een warmtepomp maak ik aanspraak op de ISDE subsidie.
WAAR. Als u eigenaar bent van een koopwoning en deze woning is of wordt direct na renovatie uw hoofdverblijf, dan maakt u aanspraak op de ISDE subsidie. De hoogte van deze subsidie is afhankelijk van het type warmtepomp dat u kiest. De ISDE subsidie voor een gemiddelde woning bedraagt op dit moment ongeveer € 2.000,-
Meer informatie
Roepen deze warmtepomp weetjes vragen bij u op? Of heeft u andere zaken die u graag met ons wilt bespreken? Neem dan contact met ons op. DHPS is expert op het gebied van verwarmen en koelen. Wij helpen u graag verder!