Warmtepomp Trendrapport 2023
Door de energiecrisis en het naderende einde van de traditionele CV-ketel staat de warmtepomp aan de vooravond van een grote vlucht. Maar hoe groot precies? Ontdek het in het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2023 met daarin de meest betrouwbare marktprognoses van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research en trendvisies van nieuwssite Warmte365! Onderaan dit bericht kunt u het Nationaal Warmtepomp Trendrapport gratis downloaden.
Markt voor warmtepomp bestaande bouw
Na jaren van gestage groei worden er in 2022 in Nederland naar verwachting net onder de 100.000 warmtepompen geïnstalleerd, ruim 37 procent meer dan in 2021. Deze spectaculaire stijging is te danken aan het plotselinge ontstaan van een serieuze markt voor warmtepompen in de bestaande bouw. Hoewel hier al jaren op aangestuurd wordt, mag het duidelijk zijn waarom dit jaar ineens alle seinen op groen gingen.
Nu de gasprijzen door het dak zijn gegaan, is de warmtepomp voor veel consumenten de beste investering om hun maandlasten sterk te verlagen. Op de lange termijn is de voornaamste rol van de warmtepomp echter niet om als redder in nood te fungeren bij extreme prijsschommelingen, veroorzaakt door een wankel energiesysteem. De warmtepomp kan er juist aan bijdragen om het energiesysteem te stabiliseren.
Grootschalige adoptie van warmtepompen zal ertoe bijdragen dat Nederland minder afhankelijk wordt van buitenlandse leveranciers van fossiele brandstoffen. Dankzij de warmtepompen zullen gebouwen worden verwarmd met behulp van lokaal opgewekte, duurzame elektriciteit. Hiermee zal Nederland ook de uitstoot van broeikasgassen flink reduceren.
Actieplan (Hybride) warmtepompen
De overheid heeft de afgelopen jaren al flinke stappen gezet om deze doelen te realiseren, zoals de verplichting tot gasloos bouwen en de ISDE voor isolatiemaatregelen en warmtepompen. Met het Actieplan (hybride) warmtepompen gooit de overheid hier nog een schepje bovenop.
In het meest gunstige scenario uit dit Trendrapport leidt het actieplan tot een jaarlijkse groei van de markt van maar liefst 30 procent, en een totaal aantal geïnstalleerde warmtepompen in 2030 van 2,6 miljoen. Een dergelijke groei lijkt onrealistisch in een tijd waarin al nauwelijks kan worden voorzien in de huidige vraag. Lange levertijden en een gebrek aan geschoold technisch personeel vormen serieuze uitdagingen. Maar personeel dat nu nog wordt ingezet om bestaande cv-ketels te vervangen kan worden omgeschoold tot warmtepompinstallateur, en leveringsproblemen kunnen verminderd worden als internationale leveranciers Nederland meer gaan zien als aantrekkelijke afzetmark.
Deze oplossingen zijn niet eenvoudig, maar kunnen verwezenlijkt worden als overheid en industrie duurzaam de handen ineenslaan. De groei van de afgelopen jaren is bemoedigend, maar moet wel bestendigd worden. De noodzaak hiervan is inmiddels voor iedereen voelbaar, en de maatregelen om dit te bereiken staan klaar. Nu is het dan ook zaak om door te pakken.