Warmtepomp geluid brochure: Handleiding rekentool
In het Bouwbesluit 2012 zijn met ingang van 1 april 2021 aangescherpte warmtepomp geluid eisen opgenomen ten aanzien van nieuwe buiten op te stellen installaties voor verwarming en/of koeling. Deze eisen richten zich met name op de buitenunits van lucht-water warmtepompen en lucht-lucht warmtepompen (meestal aangeduid als airco’s) voor woningen en woongebouwen, zoals appartementen.
De warmtepompmarkt, en met name de markt voor lucht-lucht en lucht-water warmtepompen, vertoont een blijvend sterke groei in aantallen en in warmteproductie. De bedoeling van de Rijksoverheid is dan ook dat deze geluidseis de warmtepompindustrie helpt en de ontwikkeling van nieuwe stillere warmtepompen versnelt. Panasonic heeft al ruim 60 jaar ervaring op het gebied van energie halen uit lucht, is de grootste compressor fabrikant ter wereld en is ook continue bezig met het nog stiller maken van buitendelen dan ze al zijn.
Op basis waarvan zijn de geluidseisen vastgesteld?
Allereerst is het belangrijk dat we weten wat geluidsdruk en geluidvermogen is. Geluidsvermogen, uitgedrukt in dB, is een eigenschap van een geluidsbron en is onafhankelijk van afstand of akoestische omgeving. Geluidsdruk, uitgedrukt in dB(A), is het resultaat van een zeker geluidsvermogen en is wèl afhankelijk van afstand en omgevingsfactoren. De geluidseisen die per 1 april 2021 gelden hebben dan ook betrekking op de geluidsdruk bij het maximale vermogen van de lucht-water of lucht-lucht warmtepomp. Het geluidsvermogen dat op het CE-label wordt vermeld heeft hier geen betrekking op, aangezien deze op een lager (nominaal) vermogen is vastgesteld.
Hoe wordt de geluid warmtepomp regelgeving bepaald?
De bepalingsmethode voor de nieuwe geluidseisen is vastgelegd in de Regeling Bouwbesluit 2012 (Staatscourant 2020, 62676) die gelijktijdig inwerking treedt. Deze bepalingsmethode is een geluidsmeting op locatie. Op basis van akoestische berekeningen kan men echter vooraf aannemelijk maken dat voldaan wordt aan de geluidseis. Voor deze berekeningen heeft het ministerie van BZK een rekentool (ODS-bestand) laten opstellen met een daarbij behorende handleiding. De geluideisen gelden niet voor de warmtepomp zelf (uit de fabriek), maar voor een bij een woning geplaatste installatie. De warmtepomp zelf voldoet in het algemeen niet aan de 40 dB(A) eis. Dit betekent dat de installatie op voldoende afstand van de buren moet worden geplaatst of moeten worden afgeschermd zodat de 40 dB(A)i n de avonduren op de erfgrens niet worden overschreden.
Wel of niet rekenen met een marge?
De marge houdt rekening met onzekerheden in het gehele proces, van ontwerp tot en met realisatie. In de bouwakoestiek wordt standaard uitgegaan van een marge van 2 dB(A) (zie NPR 5070:2005, NPR 5086;2006 en NTR 5076:2015). In de rekentool is een marge tot en met 3 aan te houden. Dit is ook het advies vanuit de handleiding van LBP Sight. Panasonic buitendelen zijn in een laboratorium gemeten conform de Europese normen, waar rekening wordt gehouden met de 63 Hz octaafband.
Om deze reden wordt er in de voorbeeld berekeningen gerekend met een marge van 2. In de te verrichten berekeningen voor een project kan men ook een marge van 0 dB(A) aanhouden en afwijken van het advies van 2 dB(A). Om dit te doen is er wel een goed beargumenteerde onderbouwing benodigd. Panasonic gaat in deze uit van worstcase en daarom hanteren we een marge van 2 dB(A) vanwege boven genoemde onderbouwing. In de voorbeeldberekeningen zal naar voren komen dat het VOLDOET, inclusief marge
Bekijk hier de Panasonic geluidsbrochure!