Verduurzamen VvE: Welke mogelijkheden zijn er?
Hoe kun je als Vereniging voor Eigenaren (VvE) een appartementengebouw verduurzamen? Niet alle VvE’s zijn bekend met verduurzamen en energiebesparende maatregelen. Wij vertellen u hier graag meer over!
Waarom uw VvE verduurzamen?
Als appartement eigenaar is verduurzaming voor u aantrekkelijk. Na verduurzaming is uw woning comfortabel én energiezuinig. Ook is de waarde van uw verduurzaamde woningen hoger. Wat betekent vergaande verduurzaming voor uw maandlasten? Verduurzaming van VvE’s hoeft niet duur te zijn. Belangrijk is het totale financiële plaatje zoals subsidies, leningen en de verlaging van uw energielasten. Met een vergaande verduurzaming kan tevens achterstallig beheer en onderhoud in één klap opgelost worden wat het woongenot en waarde doet stijgen. Daarnaast ervaren vele eigenaren het als positief om in mindere mate afhankelijk te zijn van de fluctuaties van energie en gasprijzen.
Waarom nog maar zo weinig VvE’s die zijn verduurzaamd?
Bij een gewone individuele woning zijn er een aantal standaard oplossingen en maatregelen die kunnen worden toegepast. Het is overzichtelijk, makkelijk te berekenen en de beslissing ligt vaak bij 1 eigenaar.
Bij een VvE heb je te maken met een grote groep eigenaren waardoor een verbouwproces en besluitvorming altijd langer duurt. Tevens is er geen uniforme technische oplossing. Er moet echt maatwerk worden toegepast. De oplossingen en berekeningen zijn dus complexer en er is kennis nodig van diverse expertises binnen de energietransitie en bouw sector.
Energiebesparende maatregelen
Welke energiebesparende maatregelen een VvE kan nemen hangt af van de staat en het bouwjaar van het appartementengebouw, de wensen en het budget van de bewoners. De mogelijkheden tot verduurzaming zijn eindeloos: denk o.a. aan het vervangen van enkel glas, de spouwmuur vullen met isolatiemateriaal of het installeren van een warmtepompinstallatie.
Een VvE kan op verschillende manieren energiebesparende maatregelen financieren: Uit het reservefonds, via een Energiebespaarlening of vanuit subsidies.
Reservefonds VvE
Het is als VvE wettelijk verplicht een reservefonds te hebben. Uit dit fonds kan een VvE grote uitgaven voor onderhoud doen. Dit kan uitgegeven worden aan bijvoorbeeld reparaties, maar ook aan energiebesparende maatregelen.
Energiebespaarlening
U komt in aanmerking voor een Energiebespaarlening op het moment dat een VvE over minimaal 8 appartementen beschikt. Deze lening heeft een looptijd van 10, 15, 20 of 30 jaar, waarbij het rentepercentage afhankelijk is van de looptijd. De lening staat op naam van de VvE. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting verstrekt deze lening uit het Nationaal Warmtefonds. Dit fonds is gevuld door o.a. de Rijksoverheid, De Rabobank en de ASN bank.
Daarnaast financiert Het Nationaal Warmtefonds sinds vorig jaar juli ook VvE’s waarin woningcorporaties meer dan 50% van de woningen bezitten.
Subsidies
De overheid heeft drie verschillende soorten subsidies opgesteld voor energiebesparende- en duurzame maatregelen:
- De Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Beschikbaar voor:
– Energieadvies door een gecertificeerde energieprestatieadviseur, eventueel in combinatie met procesbegeleiding en/of een meerjarenonderhoudsplan (MJOP);
– Energiebesparende maatregelen, waaronder isolatiemaatregelen of aanvullende energiebesparende maatregelen of voor een samenhangend ‘zeer energiezuinig pakket’. - De Subsidie voor duurzame energie (ISDE). Beschikbaar voor:
– Woningeigenaren voor een zonneboiler, een (hybride) warmtepomp, isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet.
– Zakelijke gebruikers voor een zonneboiler, een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet en voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen. - De Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). Beschikbaar voor:
Voor het lokaal en gezamenlijk opwekken van hernieuwbare elektriciteit.

Stijging ISDE subsidie
Een bijkomend voordeel van deze subsidieregelingen is dat de ISDE subsidie per 2022 zal stijgen met 50%. Dit houdt concreet in dat er na de aanschaf van een warmtepomp een subsidie van niet 20%, maar 30% aangevraagd kan worden. De overheid stimuleert hiermee de afname van gasverbruik. Daarbij wordt het voor woningeigenaren aantrekkelijker, omdat dit de terugverdientijd inkort. Wij schreven hier eerder een blog over.
8 tips voor het verduurzamen van uw VvE
- Betrek eigenaars vanaf het begin bij de plannen
- Benoem alle voordelen van verduurzaming bij de eigenaars
- Kies voor duurzaamheidsmaatregelen die passen
- Maak gebruik van externe deskundigen
- Betrek eigenaars continu bij de verduurzaming
- Geef heldere informatie over de duurzaamheidsplannen (incl. scenario’s)
- Zorg voor een duidelijk kostenplaatje
- Neem stappen die passen bij het tempo van uw VvE
Meer informatie
Wilt u meer weten over verduurzaming binnen uw VvE? Onze adviseurs gaan graag met u in gesprek om alle mogelijkheden te bespreken!
Veelgestelde vragen
Op welke manier kan je als VvE energiebesparende maatregelen financieren?
Dit kan via het reservefonds, een Energiebespaarlening of vanuit subsidies.
Welke verschillende subsidies heeft de overheid beschikbaar gesteld voor energiebesparende- en duurzame maatregelen?
- De Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH)
- De Subsidie voor duurzame energie (ISDE)
- De Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE)