Verduurzaam je bedrijfspand inclusief bedrijfshal
Milieuvriendelijk en bewust ondernemen begint bij het verduurzamen van je bedrijfspand. Door het toepassen van o.a. een warmtepomp en zonnepanelen verminder je niet alleen de CO2-uitstoot van je bedrijfspand, maar creëer je ook een fijne en schonere werkomgeving voor je werknemers.
De komende periode wanneer het stookseizoen, zeker voor de bedrijfshallen, voorbij is leent zich uitstekend om de dure gasvoorziening de deur uit te doen en verder te gaan met een milieuvriendelijke, (deels) op zelf opgewekte elektriciteit draaiende warmtevoorziening. Voor bedrijfshallen is de combinatie van een all electric warmtepomp en de speciaal voor lage temperaturen ontwikkelde luchtverhitters de unieke manier om op een zeer energie zuinige manier een prettig werk en product opslag klimaat in stand te houden.
Een centraal opgestelde gasgestookte verwarmingsinstallatie maakt plaats voor decentraal opgestelde combinaties van een warmtepomp met één of meerdere luchtverhitters. Hierdoor wordt het mogelijk om zeer gericht warmte te leveren daar waar nodig. Omdat er met lage temperaturen warmte wordt aangevoerd, de afstanden relatief klein zijn en de lucht zeer gericht de ruimte verwarmd, wordt veel energie verlies in transportleidingen voorkomen. De door de warmtepomp opgewekt warmte wordt vrijwel direct op de juiste plaats omgezet in verwarmde lucht wat een hoog comfort, en dus een prettige werkomgeving creëert.
Kortom alleen waar nodig zeer gericht verwarmen met minimale transport verliezen.
Warmtepomp als warmteleverancier
De benodigde warmtepompen kunnen decentraal, verspreid over het pand opgesteld worden. De buitedelen worden veelal op het dak geplaatst en per warmtepomp kan er aan de wand een binnendeel en regelaar worden gemonteerd waardoor de afstanden klein blijven en naderhand het leidingwerk beperkt kan worden. Decentraal de benodigde warmte opwekken en leveren werkt zeer efficiënt en maakt het mogelijk verschillende comfort zone’s in één pand naast elkaar te creëren. De warmtepompen kunnen d.m.v. een internet verbinding centraal beheerd worden.
Door gebruik te maken van warmtepompen uit onze range van min of meer standaard producten kunnen de installaties snel en betrouwbaar door vrijwel ieder installateur geplaatst en opgeleverd worden. U kunt dus gewoon met uw eigen huisinstallateur de verduurzaming van uw pand doorvoeren.
Luchtverhitter in combinatie met een warmtepomp
De luchtverhitter is ontworpen voor het verwarmen van bedrijfs- en sporthallen, magazijnen, garages, warenhuizen, expositie- en winkelruimtes, serres, … en ook alle lokalen die niet continu in gebruik zijn, maar wel supersnel opgewarmd moeten kunnen worden. Deze luchtverhitters zijn standaard uitgerust met het unieke AVS® systeem (Air Venturi System). Het AVS® systeem zorgt voor een lagere uitblaastemperatuur bij gelijkblijvend vermogen, waardoor de worplengte en de temperatuurspreiding gevoelig verbeterd worden. Door de betere temperatuurspreiding zijn de verwarmingstijden korter en het energieverbruik merkelijk lager.
Je bedrijf verduurzamen: Welke verplichtingen, kansen en regelingen zijn er?
Een bedrijf verduurzamen kan op verschillende manieren. Naast het feit dat verduurzaming voor veel bedrijven een grote kans is, is het in sommige gevallen ook een verplichting.
De laatste jaren gebeurt er ontzettend veel op het gebied van duurzaamheid. Dat moet ook wel, want gezamenlijk hebben we afgesproken dat Nederland in 2050 voor 95% energieneutraal moet zijn. Om deze doelstelling te halen zijn er verschillende maatregelen genomen door de Overheid. Het verduurzamen van bedrijven staat ook op de agenda. Sommige maatregelen zijn verplicht en andere maatregelen bieden juist kansen voor ondernemers.
Welke verplichtingen gelden voor bedrijven?
Op het gebied van klimaat, energie en milieu vormt de Wet Milieubeheer de basis voor wetgeving. In het algemeen stelt deze wet dat je met alle activiteiten die je als bedrijf onderneemt het milieu zo min mogelijk mag belasten. De uitstoot van CO2, stikstof en andere broeikasgassen is hierin gereguleerd, maar ook wetgeving rondom afval en water en alles rondom het verminderen van het energiegebruik is hierin vastgelegd.
Om erachter te komen welk effect de Wet Milieubeheer heeft op de verduurzaming van jouw bedrijf, moet je eerst de volgende vraag beantwoorden:
Verbruikt jouw bedrijf op jaarbasis minimaal 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 m3 aan aardgas? Zo ja, dan ben je verplicht om alle energiebesparende maatregelen te nemen die zich binnen vijf jaar terug verdienen. De overheid wil weten of je deze maatregelen ook daadwerkelijk hebt uitgevoerd en daarom geldt per 1 juli 2019 de Informatieplicht Energiebesparing.
Grote ondernemingen met minimaal 250 medewerkers of een jaaromzet van 50 miljoen euro en een balanstotaal van minimaal 43 miljoen moeten elke vier jaar een energiebesparingsonderzoek uit (laten) voeren, de zogenaamde EED energie-audit. Deze audit maakt inzichtelijk waar je als bedrijf kunt verduurzamen.
Meer weten?
Heeft u vragen over wat wij kunnen betekenen in uw situatie? Neem contact op met een van onze adviseurs! Zij denken graag met u mee.
Jacques Roodenburg
Arjan Wieggerinck
Roel Verheul
Waarom kiezen voor deze luchtverhitter bij het verduurzamen van jullie bedrijfspand?
Het voornaamste probleem met standaard, hoog temperatuur gestookte luchtverhitters is de warmteaccumulatie boven in de te verwarmen ruimtes, die dikwijls zeer hoog en slecht geïsoleerd zijn. Het temperatuurverschil tussen plafond en vloer neemt toe naar mate de uitblaastemperatuur van de luchtverhitter groter is. Hoe hoger de uitblaastemperatuur, hoe sneller de warme lucht stijgt, waardoor de koudere lucht naar beneden gedrukt wordt. Bijgevolg is er veel meer energie nodig om ook beneden, in de werkzone, een comfortabele temperatuur te bereiken. Hoge luchtdebieten, lagere uitblaastemperaturen of bijkomende ventilatoren kunnen het probleem enigszins milderen, maar hebben altijd een belangrijke meer investering van de installatie of een hoger geluidsniveau tot gevolg.
- Betere opwarming
Het unieke Air Venturi Systeem® zorgt voor een lagere uitblaastemperatuur bij gelijkblijvend vermogen, waardoor de worplengte en de temperatuurspreiding gevoelig verbeterd worden. Dit systeem biedt ook een aantal unieke nieuwe regelmogelijkheden.
- Elektrisch verbruik tot 32% lager
Door de kunststof HyBlade® ventilator uit één stuk in combinatie met de EC-motortechnologie, daalt het geluidsniveau met 6 dB(A) en het energieverbruik met 32%.
- Indirect gestookt
Door warmteopwekking d.m.v. een warmtepomp, verwarmen op een lagere temperatuur bereikt de installatie een beter rendement en betere, comfortabele regeling. Geen gas verbruik, geen rookgasafvoer en dus goedkoper en veiliger.
- Eenvoudige installatie en regeling
- Traploos regelbaar 0-10 VDC
- Geen dure schakelkast nodig voor voedingscontrole en/of frequentiecontrole
- Lagere installatiekost door 3-draads i.p.v. 5-draads aansluiting.
- Nagenoeg onderhoudsvrij doordat koolborstels ontbreken
- Low-H20 Warmtewisselaar
Verwarmingselement met aluminium lamellen op mechanisch uitgezette koperen buizen, die aangesloten zijn op stalen collectoren. De ideale combinatie van deze materialen staat borg voor een perfecte warmteoverdracht. 5 groottes verwarmingselementen met 2 of 3 rijen buizen. Warmteafgifte van 4.5 tot 78.6 kW.
- Lager energieverbruik
Door de betere temperatuurspreiding zijn de draaitijden korter en is het energieverbruik merkelijk lager.
- Standaard Luchtverhitters
Door de hogere uitblaastemperatuur stijgt de warme lucht te snel en wordt de koudere lucht naar beneden geduwd. Door het Air-Venturi-System is de uitblaastemperatuur lager, waardoor de stijgkracht van de lucht sterk gereduceerd wordt. Een regelmatige temperatuurverdeling, een snellere opwarming en een lager energieverbruik zijn er het gevolg van.
- Design-afwerking
Constructie zonder zichtbare schroeven of klinknagels. Afgewerkt met een hoogwaardige, krasbestendige en vuilwerende zandstraalgrijze lak (001). Aërodynamische uitblaaslamellen in satijnzwart gelakt aluminium.