Ventilatie warmtepomp
Een ventilatie warmtepomp is een warmtepomp die slim gebruik maakt van de warmte die aanwezig is in de ventilatielucht die naar buiten wordt afgevoerd. In veel woningen wordt de lucht afgezogen om het binnenklimaat gezond te houden. Dit principe heet mechanisch ventileren en komt veelal voor bij woningen die na 1980 zijn gebouwd. Het afzuigen van deze lucht gebeurt vaak in de badkamer, toilet en/of keuken, dit wordt gedaan om een te grote hoeveelheid vocht tegen te gaan. Dit is behoorlijk zonde aangezien je warme lucht het huis uit ventileert. Met een ventilatiewarmtepomp ga je energie uit lucht halen om vervolgens weer te gebruiken voor het (opnieuw) verwarmen van de woning.
Hybride warmtepomp
Zoals eerder benoemd onttrekt de warmtepomp warmte/energie uit de buitenlucht. Deze warmte wordt overgedragen aan het water in de woning en gaat daarna via de cv ketel, die dit op zijn beurt opwarmt naar de benodigde temperatuur mocht die niet behaald worden door de warmtepomp. Omdat de pomp is verbonden met de hr-ketel noemen we dit ook wel een hybride warmtepomp systeem. De opgewekte warmte kunt u vervolgens gebruiken voor een warme douche of voor de opwarming van uw huis. Een warmtepomp gaat (minimaal) net zo lang mee als een ketel, maar maakt vele malen efficiënter gebruik van energie. U zult iets meer betalen voor elektriciteit, maar minder voor het gasverbruik. Dit resulteert uiteindelijk in een lager energieverbruik van de woning.
Rendement warmtepomp
Een ventilatiewarmtepomp maakt voor het verwarmen voornamelijk gebruik van ventilatielucht. Deze lucht is over het algemeen behoorlijk warm en dus uitermate geschikt voor dit systeem. Gemiddeld gezien heeft de COP een waarde tussen de 2,8 en 3,8 voor de verwarming van het douchewater. Het omslagpunt prijstechnisch tegenover gas ligt op een COP van 1,9 dit geeft dus een flinke verbetering als het gaat om het rendement ten opzichte van een cv-ketel.
De besparing op verbruik is afhankelijk van de situatie. Echter geven wij graag een voorbeeld op basis van een nieuwe middelgrote woning met twee of meer bewoners:
De meest prangende vraag als het gaat om de keuze voor een ventilatie warmtepomp is of er ventilatie in het huis aanwezig is en of deze ventilatie op een natuurlijke, mechanische of vol automatische manier plaatsvindt? Daarnaast is het van belang om te weten waar in de woning de ventilatiekanalen zich bevinden en of deze kanalen ook in ruimtes zijn waar veel warmte wordt gecreëerd. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de badkamer. Op basis van die informatie kan de keuze voor een ventilatie warmtepomp overwogen worden.
Voordelen ventilatiewarmtepomp
Een ventilatiewarmtepomp kent meerdere voordelen:
- Lage investeringskosten
- Korte terugverdientijd van circa. 5 tot 8 jaar
- Subsidiemogelijkheden tot 50% van de gemaakte aanschafkosten (product)
- Hoge brontemperatuur
Nadelen ventilatiewarmtepomp
Naast de hoeveelheid voordelen kent een ventilatiewarmtepomp ook enkele nadelen:
- Werkt alleen i.c.m. mechanisch ventilatie systeem
- Tijdens pieken in verbruik is bijstoken een noodzaak
- De ventilatiewarmtepompen worden binnen gepositioneerd wat geluid met zich mee brengt
Waarom een ventilatiewarmtepomp kopen?
Het aanschaffen van een ventilatiewarmtepomp kent meerdere belangrijke redenen:
Uiteindelijk bespaart u geld doordat het gasverbruik omlaag gaat. Met de huidige gasprijzen en inflatie in de toekomst is het van belang om zo min mogelijk gas te gebruiken in uw woning. Daarnaast is het belangrijk voor uw gezondheid en de leefbaarheid van het huis. Zonder goede ventilatie ontstaan er schadelijke fijnstoffen en overtollig vocht: virussen en bacteriën komen hiermee in hun kracht en vinden plek binnen de woning. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen van de bewoner en bijvoorbeeld muren vol met schimmel.
Met behulp van deze warmtepomp ventilatie kun je blijven ventileren en hoef je de warmte binnen de woning niet verloren te laten gaan. De gemiddelde levensduur van een warmtepomp is 15 tot 20 jaar en gaat daarmee minimaal net zo lang mee als een cv-ketel. Daarnaast verlengt het de levensduur van de cv ketel, aangezien deze minder intensief wordt gebruikt.
Subsidie voor de ventilatiewarmtepompen in 2022
Wist u dat de overheid in 2022 een subsidie voor ventilatiewarmtepompen beschikbaar heeft gesteld? Dit is omdat zij duurzaamheid willen promoten. Het gebruik van onder andere ventilatiewarmtepompen zorgt ervoor dat er minder CO2 wordt uitgestoten en dat is natuurlijk beter voor het milieu. De subsidie voor een ventilatiewarmtepomp verschilt. Hoe hoger het vermogen is, hoe meer subsidie je kunt krijgen.
Bekijk hier de mogelijkheden voor subsidie.
Wilt u meer weten over een ventilatie warmtepomp? Aarzel niet om contact met ons te nemen. Wij vertellen u er graag alles over!
Uw specialist bij DHPS: Jacques Roodenburg
Wilt u meer weten over de ventilatie warmtepomp? Advies op maat voor uw project? Sparren met een product specialist? Onze adviseurs staan voor u klaar. Stuur een berichtje en we nemen zo snel mogelijk contact met u op!