Trainingen voor installateurs: haal het optimale uit de warmtepomp!
De vraag naar warmtepompen stijgt explosief, maar het aantal goed opgeleide vakmensen om de machines te installeren, blijft achter. DHPS weet als geen ander dat alleen juist ingestelde warmtepompen optimaal presteren; en biedt daarom verschillende trainingen aan voor installateurs, monteurs en eindgebruikers. Het resultaat: een blijvend hoog rendement en een langere levensduur van de warmtepomp.
Product Manager Gert Jongsma is een van de ervaren trainers van DHPS. De meeste cursisten die hij in een ochtend of middag onderwijst over installatie en onderhoud van warmtepompen, zijn ervaren cv-monteurs. Mensen die alles weten van gas, maar voor wie de elektrische warmtepomp nieuw terrein is. “Het is belangrijk dat je weet wat er precies in dat de waterpomp gebeurt”, vertelt Jongsma. “Het is allemaal techniek die je op de juiste manier moet inregelen. Anders draait de pomp heel inefficiënt, met veel schakelingen en een hoog elektriciteitsverbruik, resulterend in veel slijtage en dus een korte levensduur.”
Vincent Bakker van Feenstra volgde met collega’s zowel de basis- als de verdiepingstraining bij DHPS. “Het is echt wel een heel andere techniek”, vertelt de ervaren cv-monteur. “Een cv-ketel hang je in een halve dag in, met een warmtepomp ben je met twee man zo twee dagen bezig. Er komt meer regeltechniek bij kijken en alles gaat elektrisch, dus als je gewend bent om met gas te werken, heb je echt wel even scholing nodig.”
Gratis of gesubsidieerd mogelijk
Om een warmtepomp te mogen installeren, heb je een F-gassen certificaat nodig. Maar dat certificaat alleen, maakt je nog geen bekwame warmtepompinstallateur. Een gecertificeerde opleiding daarvoor is er echter niet. “Het liefst zouden wij een uniforme certificering zien, zodat leveranciers zoals wij alleen nog specifieke producttrainingen hoeven te geven”, aldus bedrijfsleider Edwin Koldenhof van DHPS. “Maar dat is er niet. Dus tot die tijd doen we het met liefde zelf voor onze klanten. Want we zien dat ze ermee worstelen. Hoe beter de installateur is opgeleid, hoe minder vaak hij ons nodig heeft bij servicevragen, hoe prettiger hij met onze producten werkt en hoe tevredener de eindgebruiker is.”
Alle trainingen zijn gebaseerd op het L/W Aquarea warmtepompenprogramma van Panasonic. Maar in de trainingen gaat het zeker ook over algemene warmtepompkennis, van toepassing op alle soorten en fabricaten warmtepompen. De trainingen vinden plaats bij de klant op locatie, bij DHPS in Deventer – waar Panasonic warmtepompen staan opgesteld – of bij Panasonic in Den Bosch. De basistraining is gratis voor klanten van DHPS. Maar ook externe partijen die een training willen volgen, hoeven niet te diep in de buidel te tasten. Koldenhof: “We vragen maar 395 euro voor een training van een halve dag, inclusief lunch. En als je bij brancheorganisatie OOM bent aangesloten, krijg je ook nog eens de helft vergoed. We zorgen er altijd voor dat de monteurs een zo groot mogelijk deel van de dag ook nog gewoon inzetbaar zijn. Als we bijvoorbeeld de training op locatie geven bij de klant – maatwerk is ook mogelijk – dan beginnen we liefst om 15.00 uur, zodat de installateurs die dag toch zo lang mogelijk declarabel zijn. We proberen daar zo veel mogelijk in mee te denken.”
Basistraining (installatie)
Een aantal onderwerpen uit de basistraining:
- Instellingen voor optimaal rendement.
- Hydraulische schakelingen.
- Standaard installatieschema’s.
- Elektrisch, koelzijdig en waterzijdig aansluiten.
- Beheer op afstand, storingen en bediening.
“In de basistraining gaan we in op de koudetechniek, het hart van de machine”, vertelt Jongsma. We bespreken welke factoren invloed hebben op het functioneren van de machine, zoals de buitenlucht: voor het rendement van de machine maakt het veel uit of je van buitenlucht van twee graden graad warm water moet maken, of van buitenlucht van dertien graden.”
Ook worden belangrijke principes besproken zoals ‘flow flow flow’. Jongsma: “Dit gaat om drie zaken die in balans moeten zijn: ten eerste de gratis energie die je – in het geval van onze warmtepompen – uit de lucht haalt. Ten tweede het koudemiddelcircuit, die die gratis energie opwaardeert naar een bruikbaar niveau van warmte. Ten derde het afgeven van die warmte aan de woning. De verhouding tussen die drie moet goed zijn, er moet rendement in zitten, anders kan je net zo goed een elektrisch straalkacheltje neerzetten. Installeer je de pomp niet goed, dan kan je het hele rendement om zeep helpen.”
Verder besteedt Jongsma in de basistraining aandacht aan de elektrische aansluiting en het inrichten van de noodvoorziening. “Stel dat de warmwaterpomp even niet zou functioneren, dan kan je met de noodvoorziening – een elektrisch element – alsnog verwarmen.” Ook bespreekt hij beheer op afstand en komen oorzaken en afhandeling van storingen kort aan bod. “Hier gaan we uitgebreider op in tijdens de verdiepingstraining, die meer op service is gericht.”
Verdiepingstraining (service en storingen)
Een aantal onderwerpen uit de verdiepingstraining:
- Specifieke aansluitingen en functies.
- Werking en functie naregelingen en appendages.
- Verdieping koudetechniek.
- Praktijkvoorbeelden installatiefouten.
- Veelvoorkomende storingen.
- Beheer op afstand, iCloud: gebruik grafieken en data.
“Een warmtepomp kent veel specifieke aansluitingen en functies”, vertelt Jongsma. “Je kunt er bijvoorbeeld zwembadwater mee verwarmen of er een luchtbehandelingskast of zonneboilersysteem aan koppelen. Afhankelijk van de behoefte van de cursisten, bespreken we die mogelijkheden.”
Ook gaat Jongsma tijdens de verdiepingstraining nog wat dieper in op koudetechniek en beheer op afstand. “Je kunt bijvoorbeeld – dankzij een cloud-verbinding – bij problemen op afstand een paar dagen volgen wat er in de warmtepomp gebeurt, zodat je achter de kern van het probleem komt. Vaak gaat het om een samenloop van zaken waardoor de pomp niet lekker draait. Dat kan je het beste uitlezen door een grafiek te maken en daar conclusies uit te trekken.”
Bijscholingen en specifieke trainingen
- Nieuwe producten en gewijzigde regelgeving
- Gebruikerstraining
Bij veranderende wet- en regelgeving en nieuwe producten geeft Jongsma een opfriscursus. “Op het moment gaat dat met name om het werken met propaan”, zegt hij. “Een brandbaar natuurlijk gas, dat de huidige koudemiddelen gaat vervangen.” Ook geeft DHPS regelmatig trainingen of presentaties aan bewoners die voor het eerst een warmtepomp gaan gebruiken.
Zekerder bij de klant
Cv- én warmtepompinstallateur Vincent Bakker kijkt tevreden terug op de trainingen van DHPS. “Mijn voordeel is dat ik al veel praktijkervaring heb, daar kan je wat je in de training hoort, direct aan koppelen. Voor andere collega’s was dat lastiger. Maar je krijgt informatie mee, dus je kunt het altijd terugzoeken. En de pdf van DHPS is een stuk overzichtelijker dan het boekwerk dat je van de fabrikant krijgt. Je kunt direct iets met de training. Je kunt beter aan klanten uitleggen wat je doet, je weet waar je over praat. Je bent er vertrouwder mee en daardoor sta je zekerder bij de klant.”
Meer weten?
Een compleet overzicht van alle trainingen die DHPS aanbiedt, vind je hier.