Stil en milieuvriendelijk: de nieuwe generatie warmtepompen
De doorontwikkeling van warmtepompen gaat razendsnel. De nieuwste generatie warmtepompen van Panasonic is weer een stuk energiezuiniger, stiller, mooier én milieuvriendelijker. Met de K- of L-serie is er voor zowel bestaande bouw als nieuwbouw ruim de keus. Met als grootste doorbraak het natuurlijke koudemiddel R290 in de L-serie, waardoor geen F-gassen certificaat meer nodig is voor de installatie van deze warmtepompen.
“De footprint van de L-serie is aanzienlijk kleiner dan die van vorige generaties”, vertelt DHPS-warmtepompspecialist Jacques Roodenburg. Hij adviseert klanten over aanschaf en installatie van Panasonic warmtepompen. Hij legt uit dat de milieubelasting van koudemiddelen uitgedrukt in GWP (Global Warming Potential) in de K- en L-serie aanzienlijk kleiner is. “Bij de vorige generatie warmtepompen, de H-serie, was de GWP 2088. In de K-serie is dat al teruggebracht naar 675 en de L-serie heeft een GWP van slechts 3. Dat is een gigantisch verschil.”
Producttrainingen en advies
Niet alleen is dit toekomstbestendig – het is volgens Roodenburg wachten op het moment dat de ‘oude’ koudemiddelen verboden gaan worden. De K- en L- generatie warmtepompen zijn ook een stuk energiezuiniger en dat helpt enorm om te voldoen aan de eisen voor ‘Bijna Energieneutrale Gebouwen’ (BENG). “Met een warmtepomp uit de K- en L-serie hoef je elders in de woning minder te compenseren. Je hoeft dan bijvoorbeeld minder zonnepanelen te plaatsen.”
Meer rendement, minder geluid
De K- en L-serie komen beide in het voorjaar van 2023 beschikbaar. De K-variant is de directe opvolger van de huidige J-serie. “De nieuwe serie kent veel voordelen”, aldus Roodenburg. “Om te beginnen het rendement. De K-serie is energiezuiniger, waardoor de eindgebruiker meer ISDE-subsidie krijgt en de prestaties veel beter zijn. Het vermogen van de K-serie bij een lagere buitentemperatuur is hoger. Bovendien maakt de warmtepomp veel minder geluid, waardoor je hem op meer plaatsen kunt installeren. Het buitendeel ziet er bovendien veel mooier uit – die is van crème naar modern antraciet gegaan – en heeft een Blue Fin Coating waardoor de condensor niet aangetast wordt door bijvoorbeeld zure regen of zout; dit zorgt ervoor dat het koudemiddel beter warmte kan overbrengen en het vergroot de capaciteit.”
Bovendien hebben alle warmtepompen – van 3 tot en met 9 kW – nu hetzelfde binnendeel, wat een groot voordeel is bij de inkoop. Verder zijn er kleine aanpassingen gedaan waardoor het systeem nóg gebruiksvriendelijker is. Roodenburg: “Denk aan een speciale lade voor de Cloud-adapter, die je nu niet meer aan de muur hoeft te schroeven.” Ook is de connectiviteit verbeterd door een tweede interface-aansluitpoort en is er een nieuwe gebruikersinterface met optioneel dubbele bediening. Het vertrouwde Service Cloud Platform is gebleven. Daarmee kan zowel de gebruiker als de onderhoudsmonteur op afstand bedienen en onderhoud plegen. “Als gebruiker kan je via je telefoon bijvoorbeeld je energieverbruik in de gaten houden, als installateur heb je toegang tot onder meer statistieken en een foutenlogboek.”
Hoge temperaturen
De K- en L-serie hebben beide zo hun eigen voordelen. “De K-serie is voordeliger en is vooral geschikt voor nieuwbouwprojecten”, aldus Roodenburg. “Door gebruik van het koudemiddel R32 kan je het water – zeker bij lage buitentemperaturen – opwarmen tot zo’n 55 graden. Dat is meer dan voldoende voor een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning. Het is niet genoeg voor een verouderde woning met radiatoren die cv-temperaturen gewend zijn. Daarvoor heb je de L-serie nodig, die dankzij de hydraulische verbinding tussen binnen- en buitenunit tot wel 75 graden verwarmt, ook bij extreem koud weer. De L-serie is daardoor uitermate geschikt voor het verduurzamen van bestaande woningen.”
Werken met koudemiddelen
De L-serie heeft als voordeel dat voor de installatie geen F-gassen certificaat nodig is. Dat zorgt voor lagere installatiekosten. Roodenburg wijst er echter op dat voor het onderhoud wel een certificaat vereist is. “Bij een de L-serie zit het koudemiddel R290 alleen in het buitendeel. Daarom heb je voor installatie geen F-gassen certificaat nodig. Maar als er in dat buitendeel iets stuk gaat, moet je wel gecertificeerd zijn om dit te repareren. Ook moet je metersets gebruiken die vonkvrij zijn. Bovendien neemt het feit dat je met propaan werkt, veiligheidsvoorschriften met zich mee. Zo is de printplaat in een apart kastje ingebouwd, om te voorkomen dat een eventueel vonkje daarvan bij het propaan kan komen, mocht er een lek zijn. Ook mag de buitenunit niet te dicht op ontstekingsbronnen zitten zoals stopcontacten, lampen, ventilatieopeningen en afvoerkanalen. Het risico is in de praktijk niet zo groot – er zit maar 1500 gram propaan in de warmtepomp – maar je moet de regels wel kennen.”
Producttrainingen en advies
DHPS biedt daarom producttrainingen aan voor installateurs die met de nieuwe serie gaan werken. En Roodenburg en zijn collega’s zijn er voor advies. “Bij onze offertes leveren we altijd aansluitschema’s aan, aansluitwaarden, diameters van koudemiddelleidingen, et cetera. En natuurlijk adviseren we graag over wat de juiste pomp is voor een bepaald project. Hoeveel gebruikers heeft het pand? Wat voor afgiftesystemen zitten er eventueel al in het gebouw? Is er plek voor de buitenunit? Hoeveel badkamers zijn er en worden die tegelijkertijd gebruikt? We houden met alle factoren rekening. En als er buiten geen geschikte plek is voor het plaatsen van de unit, is er de HydroTop: een mooie, bijna onzichtbare omkasting die in het dak wordt geplaatst. Er is ook met deze nieuwe serie weer voor alle situaties een passende oplossing.”
Meer weten?
- Download de brochure
- Lees meer over onze trainingen
- Lees meer over de HydroTop