Hybride warmtepomp als oplossing voor het verduurzamen van bestaande bouw
De hybride warmtepomp is hot en een erg belangrijk product te zijn voor onze energietransitie. In combinatie met de al aanwezige gasketel zorgt de warmtepomp voor de warmtelevering en warmtapwaterbehoefte. Een eerste stap in onze lange weg naar een CO2-vrije samenleving?!
Wat is een hybride warmtepomp precies?
Een hybride warmtepomp wordt samen met de cv-ketel ingezet om een woning te verwarmen. Dit lukt voor een groot deel van het jaar. Wanneer het buiten kouder is en de temperatuur net boven nul of daaronder is, schakelt de cv-ketel in. Daarnaast verwarmt de cv-ketel ook het tapwater. Wanneer de buitentemperaturen hoger dan zo’n 2 á 3 graden zijn zorgt de warmtepomp voor de verwarming van het huis. Doordat deze oplossing dus alleen gebruik maakt van het inschakelen van de ketel wanneer de buitentemperatuur lager dan ongeveer 3 graden is wordt er dus minder gas verbruikt. Hoeveel je hiermee bespaart? Ruim 40% tot 60% op het totale gasverbruik. Reken dat maar eens door!
De hybride warmtepomp wordt gezien als één van de warmtetechnieken die de energietransitie in de bestaande woningbouw mede gaat vormgeven. Hybride warmtepomp systemen zijn voornamelijk geschikt voor bestaande woningen die nog niet goed geïsoleerd zijn of wel goed geïsoleerd maar een afgiftesysteem hebben wat ongeschikt is voor lage temperatuurverwarming. De oplossing kan op nagenoeg ieder bestaand systeem (mét of zonder vloerverwarming) aangesloten worden en is relatief eenvoudig te installeren. Grootschalige toepassing van deze warmtepompen in combinatie met de al functionerende cv-ketels blijkt vanuit onderzoek één van de snelste en goedkoopste manieren te zijn om het gasverbruik van bestaande woningen in Nederland drastisch te verlagen.
De hybride warmtepomp kosten
Wij horen je al denken.. fijn dat ik daarmee zoveel bespaar op mijn gasverbruik, maar wat gaat deze oplossing dan wel niet kosten? En heb ik dan niet te maken met een enorm lange terugverdientijd? Het antwoord hierop is nee! Een hybride warmtepomp systeem kost gemiddeld €5.000,- tot €7.000,-. Dit alles inclusief BTW en installatie. Daarmee is deze oplossing een stuk voordeliger dan een ‘all electric warmtepomp installatie’. Daarbij komt nog eens het feit dat de Nederlandse overheid subsidies beschikbaar stelt voor de aanschaf. Door het installeren van een lucht/water warmtepomp in de hybride functie bent u voorbereidt om bij na-isolatie van de woning of het vervangen van het afgiftesysteem wel helemaal van het gas af te gaan, omdat u dan de cv-ketel niet meer nodig heeft. De warmtepomp is dan in staat om de woning en het warme tapwater ook bij lagere buitentemperaturen te verwarmen.
Tegemoetkoming vanuit de overheid
Nederland moet van het gas af en daarom stimuleert de overheid de aanschaf van warmtepompen. Voor verschillende warmtepompen is er een subsidiebedrag gerelateerd aan het verwarmingsvermogen van de warmtepomp beschikbaar. Het indicatieve bedrag weten dat je kunt verwachten? Klik op de knop hieronder!
Minimale vereisten warmtepomp hybride
Kan je zomaar een hybride warmtepomp installeren? Nee. Voor de plaatsing van een hybride warmtepomp moet jouw woning minimaal over energielabel C beschikken. Denk hierbij aan een spouw-, vloer-, dakisolatie en HR++ glas. Voor een zelfstandige warmtepomp is zelfs minimaal een energielabel B tot A nodig. Is jouw woning na 1995 gebouwd? Dan kun je er vanuit gaan dat deze voldoende geïsoleerd is en minimaal beschikt over energielabel B. Neem in de energielabel beoordeling de zonnepanelen niet mee, deze hebben immers geen invloed op de te leveren hoeveelheid warmte om de woning warm te krijgen.
Een andere vereiste is dat er binnen en buiten de woning voldoende ruimte is om de binnen- en buitenunit van de warmtepomp te kunnen plaatsen:
- De binnenunit vraagt beperkte ruimte maar moet wel zo dicht mogelijk bij de cv-ketel geplaatst worden. De exacte afmetingen van de binnenunit zijn afhankelijk van het merk en type warmtepomp en komen ongeveer overeen met de afmetingen van een cv ketel.
- De buitenunit kan op de grond of op het dak staan. De maximale lengte van de leiding van de binnen- naar de buitenunit is 20 meter. De ruimte die je nodig hebt is ongeveer 1,0 (h) x 2,0 (b) x1,0 (d) meter. Daarnaast moet er een vrije toevoer van luchtstroom zijn. De exacte afmetingen van de buitenunit zijn afhankelijk van het merk en het type hybride warmtepomp.
- Voor het bepalen van de opstelplaats van de buitenunit dient men ook rekening te houden met de geluidsproductie van de warmtepomp. Er mag namelijk geen overlast naar buren veroorzaakt worden. DHPS levert met de HydroTop en HydroCap perfecte dakoplossingen om de warmtepomp in- of op het dakvlak te bouwen zodat geluidsoverlast voorkomen wordt.