Warmte als een service uitrollen op een eerlijke manier
Nederland moet van het gas af. Dat is een feit. Toch zul je Wilhard Oldengarm, oprichter van Dutch Heat Pump Solutions in Hardinxveld-Giessendam, opvallend genoeg niet horen beweren dat Nederland in 2050 volledig ‘aan de warmtepomp’ zit. Zijn product is goed, maar duurzame energie is een kwestie van blijven innoveren, steeds weer een stapje verder. Daar is DHPS dagelijks mee bezig.
Je zou zeggen: als je vijf jaar geleden een bedrijf in warmtepompen oprichtte – niet lang voordat nieuwbouwwoningen definitief gasvrij moesten worden én met het vooruitzicht van een volledig gasvrij Nederlands woningbestand in 2050 – dan tel je nu vrolijk je zegeningen. Toch is dat niet het enige wat Wilhard Oldengarm drijft. Door duurzame idealen gedreven stortte hij zich in 2010 al in de nieuwe verwarmingsmogelijkheden, toen de markt daar nog niet helemaal klaar voor was.
‘Ik zat in de airco-branche, maar voorzag dat we naar andere vormen en technieken van verwarmen zouden gaan. Daarom begon ik voor mezelf in 2010. Ik ben in die eerste jaren vanaf de oprichting betrokken geweest bij het overkoepelend brancheorgaan: de Dutch Heat Pump Association, nu de Vereniging Warmtepompen.’ Onder bijna dezelfde naam maakte Oldengarm vijf jaar geleden een doorstart: Dutch Heat Pump Solutions (DHPS). ‘Als een kleine speler met een groot idee: een alternatief product voor de cv-ketel installeren in zoveel mogelijk woningen.’
HydroTop
Brutaal zocht hij als eerste contact met de energieleveranciers, omdat hij daarmee samenwerkend nu eenmaal de grootste stappen kon zetten. ‘Maar die werken niet zomaar samen met iemand die thuis aan de keukentafel in Papendrecht werkt’, vertelt hij lachend. Vijf jaar later is DHPS een groeiend bedrijf aan de Rivierdijk in Hardinxveld-Giessendam met zesentwintig werknemers.
DHPS levert, installeert en onderhoudt warmtepompen. Het is distributeur van Panasonic en importeur van Ochsner (‘de Rolls Royce van de warmtepompen’).
Wilhard Oldengarm bedacht daarnaast de HydroTop: een unieke en gepatenteerde dak-inbouwoplossing voor een lucht-waterwarmtepomp (een warmtepomp met de buitenlucht als energiebron). Dit systeem is revolutionair in meerdere opzichten: het is te installeren in tien minuten, het staat beschut op zolder in plaats van buiten in de tuin en gaat daardoor langer mee met hoger rendement én het is inmiddels volledig recyclebaar. Verder is de unit zo stil dat het de enige oplossing in de markt is die volledig aan de nieuwe geluidwetgeving voldoet.
In 2019 heeft hij HydroTop Works naast DHPS opgericht. Bij HydroTop Works vindt productie en doorontwikkeling van de HydroTop plaats en wordt samengewerkt met grote fabrikanten die deze oplossing ook graag willen adopteren in hun leveringsgamma.

Het zwarte vlak in het dak is alles wat je aan de buitenkant ziet van de HydroTop, de unieke lucht-waterwarmtepomp. Op de foto naast Wilhard Oldengarm (links) staat Roel Verheul. Hij was de eerste medewerker van DHPS en was nauw betrokken bij het nieuwbouwproject in Vleuten waarin de HydroTops werden meegenomen.
Nooit in de kou
De markt groeit en het productgamma van DHPS is sterk. Maar de drang tot innoveren en het vinden van de meest efficiënte methode voor verwarming blijft. ‘Met nul op de meter zit je met Kerst nooit in de kou’, zo verwoordt Oldengarm zijn drive. ‘Het gasvrij maken van woningen is begonnen in de nieuwbouw, maar nu komt de renovatiemarkt eraan. Daarvoor is het HydroTop-systeem zeer geschikt. De oplossing op weg naar 2050?’ Hij peinst: ‘2050 is nog zo ver weg… Ik weet het werkelijk niet.’
‘Mijn doel is nooit geweest om zo snel mogelijk zo veel mogelijk warmtepompen te verkopen. Ik verafschuw de oneerlijke verdienmodellen waarbij je niet de eigenaar bent van de warmtepomp, maar wel een veel te hoge maandelijkse bijdrage betaalt. Toch geloof ik wel dat dit model van betalen voor gebruik in plaats van voor bezit de energietransitie kan helpen versnellen. Wij willen ‘warmte als een service’ graag op een eerlijke manier uitrollen. Wij denken momenteel na over software die ‘slimmer’ onderhoud mogelijk maakt, waardoor de levensduur verlengd wordt en de kosten voor de gebruiker omlaag gaan.’
Rabobank heeft me altijd prima geholpen
‘Ik bankierde in het begin ergens anders, maar dat ging niet naar mijn zin. Privé zat ik al bij de Rabobank en ik zag dat ik daar wel gewoon een 078-nummer kon bellen voor zakelijke vragen. Toen ik dat draaide, kreeg ik iemand met hetzelfde accent als het mijne aan de lijn! Het was een vrouw uit Assen – ik kom zelf ook uit Drenthe; ik ben via mijn vrouw in Papendrecht terechtgekomen – waarmee ik meteen een klik had. Zij bracht me in contact met accountmanager Marijn van Twist, een zoon van een ondernemer die me een dag later al keurig terugbelde en die vrij snel alles voor me in orde bracht toen ik met DHPS startte. Ook in de jaren daarna heeft de Rabobank me altijd prima geholpen. Wat ook wel leuk is: er zijn meerdere mensen bij ons in dienst die een Rabobank-achtergrond hebben.’
Het Interview ‘Duurzame energie is een kwestie van blijven innoveren’ is opgemaakt door Matthijs Daniels in opdracht van de Rabobank. Bijgevoegde foto’s zijn gemaakt door Alex Willemsen.
Bekijk hier het artikel van de Rabobank!
Veelgestelde vragen
Waarom is een warmtepomp duurzaam?
Bij de werking van een warmtepomp wordt er warmte uit de lucht, bodem of grondwater gehaald. De warmtepomp zorgt ervoor dat hij deze energie omzet in een bruikbare warmte. Deze omzetting vind heel efficiënt plaats: van 1 kWh stroom maakt een warmtepomp namelijk 2 tot 5 kWh warmte.