Duurzaam huis: Schade voor mens en milieu beperken
De ontwikkeling waarin we op zoek zijn naar huizen die meer energie produceren dan consumeren noemen we ‘plus op de meter’. Gezamenlijk staan we namelijk voor een tijdperk waarin huizen zelf energie kunnen opwekken, lucht en water zuiveren, en hun eigen afval benutten voor de opwekking van energie. Het duurzaam bouwen is in die zin zodanig gebruik maken van gebouwen en de omgeving, dat schade voor zowel het milieu als de mens zoveel mogelijk beperkt blijft. Naast nieuwbouwwoningen valt er op het gebied van duurzaam bouwen nog veel winst te behalen bij de bestaande bouw.
Bestaande woningen: De grootste uitdaging voor de toekomst
Op het gebied van duurzaamheid ligt de grootse uitdaging voor de toekomst bij de bestaande woningen. Hier zijn immers grote voordelen te behalen als het gaat om energiebesparing, gezondheid en wooncomfort. De energietransitie is inmiddels in volle gang. Dat moet ook wel, aangezien Nederland volgens het Klimaatakkoord in 2050 zo goed als CO2-neutraal moet zijn. Iets dat we bereiken op het moment dat we collectief afstappen van het gebruik van aardgas. Warmte biedt hierin kansen. Het aardgasgebruik bestaat namelijk voor 60 procent uit verwarming. Voornamelijk voor compacte bestaande woningbouw bestaan er efficiënte manieren om via een warmtenet duurzamere warmte te leveren. Daarbij is het mogelijk om in de toekomst steeds verder te verduurzamen met bijvoorbeeld een nóg duurzamere warmtebron.
Duurzame renovatie
Plannen om uw huis geheel of gedeeltelijk te laten renoveren? Dan is dat hét moment om na te denken over de mogelijkheden om je huis duurzamer te verwarmen. Dit kan door uw huis bijvoorbeeld te voorzien van extra isolatiemaatregelen: iets wat direct energiebesparing oplevert. Wanneer u bestaande radiatoren vervangt of vloerverwarming aanlegt, kunt u direct voor een warmtepompinstallatie kiezen.
Met een renovatie of verbouwing is veelal best wat geld gemoeid. Het kan zo zijn dat uw budget het niet toe laat om alles tegelijkertijd aan te pakken. Om die reden heeft de overheid ingezet op de zogenoemde ISDE subsidie, die de aanschaf van een warmtepomp aantrekkelijker moet maken. Dit scheelt in veel gevallen al gauw duizenden (!) euro’s. Naast het aanvragen van deze ISDE subsidie kunt u bij uw gemeente wellicht aanspraak maken op een gunstige financieringsmogelijkheid of subsidie voor het verduurzamen van uw huis.
Trias Energetica als uitgangspunt voor een duurzaam leven
Wanneer is uw huis duurzaam? Hiervoor zijn heel veel verschillende definities en veel uiteenlopende meningen. In de basis wordt een huis wordt vaak duurzaam genoemd als het gebouwd of verbouwd is aan de hand van het zogenaamde Trias Energetica Principe wat ook vaak wordt gebruikt als uitgangspunt voor een duurzaam leven. De uitgangspunten van het Trias principe zijn:
- Beperk je vraag tot je werkelijke behoeften: ben bewust van je ruimtegebruik, koop alleen dat wat je echt nodig hebt en beperk op die manier ook je afval.
- Gebruik hernieuwbare en duurzame materialen en energiebronnen
- Spring zuinig om met eindige bronnen: primaire bouwmaterialen, water en energie
Meer informatie
Wilt u hier meer informatie over ontvangen? Of wilt u bekijken wat de mogelijkheden zijn voor de toepassing van een warmtepomp? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag verder!
Veelgestelde vragen
Wat houdt 'COP' in?
De COP geeft de verhouding weer tussen de energie die een warmtepomp nodig heeft om energie uit de omgeving te onttrekken en de warmte die het systeem produceert.