De warmtepomp als duurzaam (noodzakelijk) alternatief
Een verwarmde woning zonder aardgas te gebruiken.. het kan! Elektrisch verwarmen met een warmtepomp is een duurzame manier om jouw negatieve impact op het klimaat te beperken. Daarnaast is het mogelijk om bij de aanschaf van een warmtepomp zelfs een subsidie hiervoor te ontvangen. Lees in deze blog waarom het belangrijk is om deze stap te nemen!
Waarom is een warmtepomp duurzaam?
Bij de werking van een warmtepomp wordt er warmte uit de lucht, bodem of grondwater gehaald. De warmtepomp zorgt ervoor dat hij deze energie omzet in een bruikbare warmte. Deze omzetting vind heel efficiënt plaats:
van 1 kWh stroom maakt een warmtepomp namelijk 2 tot 5 kWh warmte.
Bij het gebruik van een warmtepomp zult u merken dat het stroomverbruik van de woning toeneemt. Deze kosten zullen naar alle waarschijnlijkheid dus hoger zijn dan voorheen. Daarentegen zal het totale gasverbruik verminderen of volledig reduceren. Uw gasrekening zal hierdoor vele malen lager uitvallen, en dát met het oog op de continu stijgende gasprijzen. Daarbij komt het feit dat uw CO2-uitstoot hiermee zoveel mogelijk wordt beperkt.. Iets wat de aarde ten goede komt.
- Met een hybride warmtepomp wordt uw CO2-uitstoot zo’n 20% lager.
- Bij een volledige warmtepomp met de buitenlucht als bron wordt uw CO2-uitstoot zo’n 30-100% lager.
- Met een volledige warmtepomp met bodembron wordt uw CO2-uitstoot zo’n 45-100% lager.
Elektriciteit heeft de potentie om duurzaam opgewekt te worden. Aardgas niet. Op het moment dat alle stroom in Nederland duurzaam is, zal deze C02-uitstoot zelfs naar nul worden teruggebracht.
Concluderend kunnen we dus zeggen dat een warmtepomp duurzaam is omdat het de mogelijkheid heeft om volledig elektrisch te opereren. Deze elektriciteit kan, zoals eerder genoemd, duurzaam opgewekt worden.
Op dit moment leidt het gebruik van de warmtepomp in Nederland nog tot een kleine (minimale) hoeveelheid CO2-uitstoot. Echter valt deze balans tussen ‘grijs’ en ‘groen’ vaak de groene kant op.
Schokkende onderzoeksresultaten
Voor VN-chef António Guterres betekent het rapport van het IPCC de doodsklap voor kolen, olie en gas. Het geeft volgens Guterres aan dat de fossiele brandstoffen de aarde verwoesten. Op het moment dat de planeet 1,5 graden opwarmt heeft dat al enorme gevolgen. Ondanks veel mooie woorden en beloftes om dat te voorkomen zal het niet lang na 2030 tóch zover zijn: Een miljard mensen krijgt te maken met steeds vaker voorkomende hittegolven. Het terugdringen van deze temperaturen is al niet meer aan de orde. Volgende generaties zullen met deze klimaatveranderingen moeten leren leven.
De focus van nu zou gericht moeten zijn op het beperken van deze temperatuurstijging. Hoe verder de temperatuur stijgt, hoe groter de gevolgen. Een temperatuurstijging van 5 graden wordt niet uitgesloten. Op het moment dat dit plaatsvindt worden de gevolgen desastreus: Veel landen zullen deels onder water komen te staan.
Aanspraak maken op een warmtepomp subsidie
De overheid is bezig met het dichtdraaien van de gaskraan voor Nederlandse huishoudens. Dat doet men omdat er in het klimaatakkoord is besproken dat Nederlandse huishoudens steeds minder gas mogen gebruiken. Wie overweegt om een warmtepomp te kopen is dus in eerste instantie milieubewust bezig. Dat je daarmee ook gelijk een flink bedrag bespaart op de hoeveelheid gas die je afneemt is een interessante bijkomstigheid. Een onderdeel van deze geldbesparing is het feit dat de overheid een subsidie beschikbaar stelt bij de aanschaf van een warmtepomp voor een bestaande woning. Dit moet de aanschaf van een dergelijke installatie aantrekkelijker maken en het gasgebruik van huishoudens dus reduceren. De hoogte van deze ISDE-subsidie hangt af van het soort warmtepomp en het vermogen hiervan. Met de subsidie wordt duurzame verwarming nóg aantrekkelijker gemaakt. Om een voorbeeld hiervan te noemen: Voor een hybride warmtepomp op buitenlucht met een vermogen van 5 kW krijg je € 1.500 tot 1.800 subsidie. Dat is ongeveer 25% van de aankoopprijs (de warmtepomp kost zo’n € 6.500). Meer weten over deze subsidie? Wij schreven er eerder een blog over.
Meer informatie van DHPS
Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor een warmtepomp? Of heeft u andere vragen voor ons? Laat het ons weten door contact op te nemen. Onze warmtepomp experts vertellen u hier graag alles over!