Dak oplossingen die voldoen aan de nieuwe warmtepomp geluidseisen
Sinds 1 april 2021 is de regelgeving voor geluidsnormen van warmtepompinstallaties aangescherpt naar maximaal 40 dB ’s nachts en 45 dB overdag op de perceelgrens. Dit om omwonenden te beschermen tegen mogelijke geluidsoverlast van de buitenunit warmtepomp. Steeds meer installateurs zoeken naar de juiste oplossing.
Wij hebben twee systemen in ons assortiment die geschikt zijn voor schuine dakhellingen. Van de buitenunit warmtepomp behuizing (de Hydrocap) die lijkt op een schoorsteen (op-dak-unit) brengen we dit najaar een nieuwe versie op de markt waarbij de unit zodanig op het dak wordt geplaatst dat hij ruimschoots aan de geluidseis voldoet.
Ons tweede type is een in-dak type (de Hydrotop). Het buitengedeelte – de ventilatiekap – steekt ongeveer 10 -15 centimeter uit boven het dak. Dit terwijl de unit zelf meteen onder het dak in een volledig luchtdichte en geïsoleerde behuizing zit. Deze is voorzien van isolatie en trillingsdempers. Wij hebben een extern bureau ingeschakeld om na te gaan waar we staan met het geluid binnen en buiten en uit hun resultaten blijkt dat we ook bij deze unit ruim aan de nieuwe geluidseisen voldoen. Dit wisten we al, maar het is fijn om dit bevestigd te zien.
Waarvoor dienen de nieuwe eisen voor het warmtepomp geluid?
De afgelopen jaren is de populariteit van warmtepompen zowel in nieuwbouw als bestaande bouw in Nederland sterk toegenomen. Buitenunits van warmtepompen werken echter niet geruisloos. Met de nieuwe geluidseisen wil de overheid bescherming tegen geluidsoverlast bieden aan buren van gebruikers/eigenaren van een warmtepompinstallatie of airco. Zij worden immers ongevraagd blootgesteld aan een bepaalde mate van geluidsbelasting. Voor de gebruikers/eigenaren zelf gelden de nieuwe geluidseisen niet, aangezien deze hun installatie zelf kunnen uitschakelen.


Wat houden de nieuwe geluidseisen in?
In het aangepaste Bouwbesluit zijn aangescherpte grenzen opgenomen met betrekking tot de geluidsdruk die een buitenunit gemeten op de perceelgrens bij grondgebonden woningen en bij posities op deuren en te openen ramen bij aangrenzende appartementen mag veroorzaken. Volgens deze nieuwe geluidseisen mag de geluidsdruk nog slechts 40 dB(A) bedragen. Voor buitenunits met een afzonderlijke instelling voor de avond/nacht de zogeheten stille modus mag de toegestane geluidsdruk echter met -5 dB worden gecorrigeerd. In de praktijk komt dit erop neer dat de geluidsdruk op de genoemde grenzen overdag (tussen 07.00 en 19.00 uur) maximaal 45 dB(A) mag bedragen. Voor de avond en nacht (tussen 19.00 en 07.00 uur) geldt een maximum van 40 dB(A).
Geluidsvermogen versus geluidsdruk
Belangrijk om te weten is dat de nieuwe geluidseisen betrekking hebben op de geluidsdruk bij het maximale vermogen en niet op het geluidsvermogen dat op het CElabel wordt vermeld. Deze waarde is namelijk op een lager (nominaal) vermogen vastgesteld. Het geluidsvermogen geeft de sterkte van het geluid van de warmtepomp weer, onafhankelijk van de afstand van de buitenunit tot een bepaald meetpunt, de richting waarin de warmtepomp is opgesteld en de akoestische omgeving van de buitenunit. De geluidsdruk heeft betrekking op de sterkte waarmee het geluid van de warmtepomp wordt ervaren. Deze waarde wordt juist wél beïnvloed door de afstand tot een meetpunt (zoals de erfgrens, een deur of een te openen raam), de opstelplaats van de buitenunit en de omgevingsfactoren. Hierbij geldt dat de geluidsdruk lager wordt naarmate de afstand tot het meetpunt groter is.
Met de uitgebreide range warmtepompen van DHPS kunt u afhankelijk van de omstandigheden in vrijwel elke situatie aan de nieuwe geluidseisen voldoen. DHPS innoveert bovendien continu en ontwikkelt steeds nieuwe warmtepomp-producten met een nóg lager geluidsniveau en een nóg beter rendement. Kortom: houdt u rekening met de besproken aandachtspunten voor geluidsreductie, dan is er heel veel mogelijk om te voldoen aan de nieuwe geluidseisen. De specialisten van DHPS adviseren u graag! Wij weten niet alleen wat wij verkopen maar ook waar en hoe je deze producten het beste kan toepassen.