CV ketel of warmtepomp?
De CV ketel wordt met de tijd geleidelijk vervangen door een duurzaam alternatief. Gesuggereerd wordt dat dit gebeurt door de warmtepomp of een hybride installatie. Echter is dit systeem een behoorlijke investering en daarom een grote stap voor veel mensen. Als je besluit om hiervoor te kiezen wil je er graag zeker van zijn dat je hier later optimaal van zult profiteren. Wij vertellen je graag meer over de voordelen hiervan!
Warmtepomp
Een warmtepomp is alleen rendabel op het moment dat een huis geschikt is voor deze manier van verwarmen. Het is belangrijk om erachter te komen of je huis goed geïsoleerd is bij onderdelen als het dak, de gevel en de wanden van je huis. Daarnaast speelt de leeftijd van de woning ook een belangrijke rol, aangezien woningen die na 1992 zijn gebouwd vaak adequaat geïsoleerd zijn. Woningen na het jaartal 2000 zijn vaak voorzien van goede isolatie. Denk hierbij aan bijvoorbeeld dubbelglas. Dit is wel een vereiste als je het optimale rendement met je warmtepomp wilt behalen.
Een verwarmingssysteem dat met lage temperaturen werkt is ook absoluut een must. Je kunt denken aan vloerverwarming, wandverwarming of lage temperatuur radiatoren om de ruimte goed te kunnen verwarmen met een pomp die op lagere temperaturen werkt over een langere tijd. Daarbij is waterzijdig inregelen ook van groot belang. Hiermee wordt de doorstroming optimaal waardoor de afgifte van de warmte verbetert.
Een warmtepomp bestaat vaak uit twee units: Een binnen-unit en een buiten-unit. De binnen-unit is binnenshuis geïnstalleerd en is qua grootte te vergelijken met een cv ketel. De buiten-unit wordt daarentegen op de buitenmuur geplaatst, is een stuk kleiner, maar maakt wel wat geluid. Bij een goede installatie ervaren zowel jij als je buren hier geen hinder van. Met de nieuwe BENG regeling, die dit jaar is ingegaan, wordt deze mogelijke geluidhinder verder ingeperkt. Lees onze blog over BENG om meer te weten te komen over wat deze eisen precies inhouden.
Voordelen warmtepomp
Je kunt flink profiteren van een warmtepomp als je aan bovenstaande eisen voldoet. Met deze installatie wordt er energie uit de lucht, grondwater of de bodem gebruikt om je huis te verwarmen. Hiermee vang je twee vliegen in één klap, want je vermindert de CO2 uitstoot (ten gunste van het milieu) en daarnaast drukt het minder op je eigen portemonnee aangezien de warmtepomp energiezuiniger is. De besparingen verschillen per huis, maar een pomp met de bodem als bron bespaart jaarlijks 500-600 euro. Met lucht als bron is dit 300-400 euro per jaar. Om jou goed inzicht te geven in de voordelen sommen we deze nog graag voor jou op:
- Een warmtepomp is energiebesparend
- Gasloos verwarmen, gasverbruik gaat omlaag
- Constante verwarming
- Koelen is mogelijk
- Beter energielabel, waarde van het huis stijgt
- Veilig alternatief aangezien er geen gasgebruik meer is
- Milieuvriendelijk
Warmtepomp kosten
De aanschafkosten van een warmtepomp zijn hoog. Voor een hybride warmtepomp betaal je al snel tussen de 3.600 en 4.600 euro. Een volledig elektrische variant kost tussen de 8.500 en 19.500 euro. Echter zijn er wel subsidiemogelijkheden beschikbaar. Afhankelijk van het type warmtepomp en de uiteindelijke besparing van energie kun je een subsidie krijgen van 1000-2800 euro. Kortom: Een flinke investering als het gaat om de aanschaf, maar met de goede voorwaarden bespaart het jaarlijks, zoals eerder benoemd, een hoop geld en verdien je deze investering met de jaren dus langzaam terug.
Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp met als ondersteuning de CV ketel. Deze optie ligt hier dus tussenin. Een warmtepomp is duurzaam omdat het gratis warmte uit de omgeving kan halen. Bij hybride (bivalente) warmtepompen onttrekken in de meeste gevallen de warmte uit de buitenlucht. De CV ketel wordt eigenlijk alleen nog ingeschakeld tijdens koude dagen en/of het maken van tapwater. Hiermee komen de sterke eigenschappen van 2 verschillende technologieën in 1 installatie en daarnaast houdt de bewoner zijn huidige comfort.
De CV ketel warmt het water verder op op het moment dat de warmtepomp niet genoeg warmte kan leveren omdat het buiten bijvoorbeeld te koud is. Hierdoor kan er in een bestaande woning op zeer korte termijn al een behoorlijke besparing op de gasrekening worden gerealiseerd. Met de hybride warmtepomp kan de CV ketel behouden worden, alleen met deze oplossing ben je dus nog steeds niet volledig onafhankelijk van gas.
Er is dus veel om over na te denken. Wil je advies voor jouw specifieke situatie? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en volg ons op LinkedIn!
Veelgestelde vragen
Wanneer een hybride warmtepomp plaatsen?
Hybride warmtepompen zijn voornamelijk geschikt voor bestaande woningen die nog niet goed geïsoleerd zijn of wel goed geïsoleerd maar een afgiftesysteem hebben wat ongeschikt is voor lage temperatuurverwarming. Een hybride warmtepomp kan op nagenoeg ieder bestaand systeem (mét of zonder vloerverwarming) aangesloten worden en is relatief eenvoudig te installeren. Een hybride warmtepomp is veel goedkoper dan een geothermische warmtepomp of een standaard lucht/water warmtepomp met warm tapwater installatie. Vaak kan de bestaande CV-ketel blijven hangen.
Welke voordelen kent een hybride systeem?
– Betaalbaar systeem
– Relatief eenvoudig te installeren
– Huidige radiatoren kunnen behouden blijven
– Intelligent systeem
– Afhankelijk van het type zowel geschikt voor CV verwarming als voor sanitair water
– ISDE-subsidie mogelijk
Welke besparing levert een hybride warmtepomp op?
Een warmtepomp heeft elektriciteit nodig om te kunnen functioneren. Hoeveel energie een warmtepomp precies gebruikt is lastig te zeggen omdat dit afhangt van het type warmtepomp, de temperatuur van de buitenlucht en de temperatuur van het water wat de warmtepomp op dat moment moet maken. Hoe hoger de temperatuur van de lucht, hoe efficiënter de warmtepomp werkt. In het voorjaar en najaar zal het rendement van een hybride warmtepomp dus hoger liggen dan in de winter, tenzij het systeem gebruik maakt van de ventilatielucht in de woning. De temperatuur van de lucht is dan al vrij hoog waardoor de warmtepomp slechts weinig elektriciteit nodig heeft om deze warmte verder op te waarderen en af te geven aan het verwarmingssysteem. Hoeveel energie u precies gaat besparen is afhankelijk van het type warmtepomp(energielabel) en de manier waarop deze wordt ingezet. Gemiddeld is een besparing van 20 tot 25 procent op de jaarlijkse energiekosten mogelijk.