Corporaties zien verduurzaming als onderdeel van hun maatschappelijke taak
In het gepubliceerde rapport ‘Marktonderzoek Verduurzaming Warmtevoorziening’ van januari 2022 staan de resultaten van een onderzoek dat econic – een bedrijf dat zich toelegt op realisatie, beheer en financiering van woningverduurzaming – onder zestig Nederlandse corporaties heeft verricht.
Dat het onderwerp Verduurzaming van de Warmtevoorziening onder woningcorporaties leeft blijkt wel uit de hoge deelname aan het onderzoek van 60 woningcorporaties, een respons van 44%. De betrokkenheid van corporatiemedewerkers bij de thema’s duurzaamheid, klimaat en CO2-reductie is groot en vooral ingegeven door hun opdracht om voldoende, betaalbare en comfortabele woningen te realiseren voor hun huurders. Verduurzaming is mede daarom nog steeds vooral gericht op het terugdringen van de warmtevraag.
Het toepassen van nieuwe installatietechnieken om woningen gasarm of gasloos te maken gebeurt pas als alle woningen energetisch op niveau zijn gebracht. 60% van de respondenten geeft aan bij mutatie de cv-ketel gewoon te vervangen.
Nog geen concrete planning
Door onduidelijkheden op beleids- en oplossingenniveau heeft driekwart van de ondervraagde woningcorporaties nog geen concrete planning gemaakt voor het gasarm of gasloos maken van hun woningvoorraad. Het merendeel van de ondervraagden geeft aan dat nieuwe duurzame installatietechnieken pas worden toegepast als alle woningen ‘energetisch op niveau zijn gebracht’ door extra isolatie aan te brengen én wanneer corporaties er zeker van zijn dat ze spijtvrij kunnen investeren.
Wij hebben een paar vragen uit het onderzoek eruit gelicht.

Wat zijn jullie ervaringen met warmtepompen?
In de nieuwbouw, bij NOM woningen hebben woningcorporaties vaak al ervaring opgedaan met warmtepompen. Zo’n 20% van de corporatiemedewerkers heeft ervaring of is ervaring aan het opdoen in de bestaande woningvoorraad, veelal op kleine schaal in pilots.
Van de 26 respondenten die expliciet hun ervaring aanduiden met ‘goed’ of ‘slecht’ zijn er 18 aangegeven dat zij goede ervaringen hebben met warmtepompen tegenover 8 met slechte ervaringen.
Wat zijn jullie ervaringen met hybride warmtepompen?
Vrijwel alle respondenten, 59 van de 60, geven aan bekend te zijn met de hybride warmtepomp. Daarvan heeft 28% ze al toegepast tegenover 72% nog niet. Toepassing geschiedt nog veelal in pilots, sommigen zijn aan het rekenen, weer anderen denken erover na. Daar waar er een warmtenet is of verwacht wordt past men geen hybride warmtepomp toe maar verketelt.
Eén corporatie doet dat in ieder geval nog tot 2035.

Zou de hybride warmtepomp een tussenstap kunnen zijn naar 100% gasloos? Waarom wel/niet?
Driekwart van de woningcorporaties ziet de hybride warmtepomp als tussenoplossing op weg naar 100% gasloos in 2050 voor woningen die ‘veel hoofdbrekens bezorgen’, voor bezit waarvan je niet zeker bent hoe je dat t.z.t. gaat exploiteren, daar waar er geen alternatieve warmtebronnen zijn of de netcapaciteit onvoldoende is en bij woningen die reeds voldoende geïsoleerd zijn en waar de cv-ketel vervangen moet worden.
Opvallend is, dat er corporaties zijn die de cv-ketel aan willen houden met de mogelijkheid die te voeden met groen gas of waterstof en de hybride warmtepomp daarmee als permanente oplossing zien. Eén corporatie- medewerker ziet de hybride warmtepomp zelfs als mogelijkheid om de levensduur van de cv-ketel te verlengen.
Met welke partij(en) werken jullie al samen op het gebied van warmtepomp oplossingen?
Voor toepassing van warmtepomp oplossingen grijpt men vooral terug op vaste installateurs en aannemers. Bij nieuwbouw bepalen aannemers vaak wat er inkomt qua warmtepomp, soms laat een corporatie zich bijstaan door een adviseur. Meer en meer nemen installateurs naast hun reguliere onderhoudswerk aan cv-ketels de installatie en onderhoud van warmtepompen op zich. Er is een tendens om van veel verschillende bouwende, onderhouds- en installerende partijen te gaan naar een beperkt aantal vaste ketenpartners die de regie nemen, vaak ook actief richting de huurders. Een enkeling overweegt of ze het volledig kunnen outsourcen bij 1 partij: ontwerp, uitvoering, beheer en eigendom.
Het volledige rapport is via deze link na te lezen.

Roel

Jeroen

Gert