BENG
Vanaf 1 april 2021 moeten de vergunningsaanvragen voor alle nieuwbouw (zowel woningbouw als utiliteitsbouw) voldoen aan de BENG eisen. BENG staat voor Bijna Energieneutrale Gebouwen. In deze regelgeving zijn eisen gesteld aan de maximale energiebehoefte, het fossiele energieverbruik en aan de opwek van hernieuwbare energie van gebouwen. Dit houdt concreet in dat bij nieuwe woningen en gebouwen naast goede isolatie en energiezuinige installaties, rekening gehouden moet worden met de toepassing van duurzame energie. Hierbij gaat het om warmtepompen en airco’s die worden toegepast bij woningen en woongebouwen.
BENG berekening
BENG is gebaseerd op een driestappenstrategie om een energiezuinig ontwerp te maken, de Trias Energetica. De EPC voldoet niet meer. De energieprestatie moet men vasrtleggen aan de hand van de volgende drie eisen:
- De energiebehoefte indicator van het gebouw in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m²) (BENG 1)
- De primair fossiele-indicator in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m²) (BENG 2)
- Het aandeel hernieuwbare energie in procenten (%) (BENG 3)
Als belangrijke toevoeging op de eisen van de energieprestatie wordt het risico op ongewenste oververhitting gedurende de zomer beperkt door een grenswaarde te stellen aan de indicator TOjuli. Dit is een indicator die tegelijkertijd met de BENG eisen is ingevoerd en geeft een indicatie van het risico op temperatuursoverschrijding. Daarnaast zijn er nieuwe geluidseisen gesteld aan buitenopgestelde installaties voor warmte- of koude opwekking. Denk hierbij aan het geluid warmtepomp.
Eerder was aangekondigd dat deze eisen op 1 januari 2021 inwerking zouden treden tegelijk met bovengenoemde BENG eisen. Echter zijn deze pas ingegaan op 1 april 2021 van dit jaar om op die manier de bouw- en installatiesector tijd te geven om te voldoen aan deze nieuwe geluidseisen.
Warmtepomp geluid
Het warmtepomp geluid is afhankelijk van het aantal toeren dat de ventilator en de compressor moeten maken. Dit benodigde tal van toeren is afhankelijk van de grootte van de onderdelen (het vermogen van de warmtepomp). Andere factoren die van belang zijn, zijn de vorm van de ventilatorbladen en de maatregelen die zijn genomen door de fabrikant ten behoeve van de geluidsisolatie.
Voor warmtepompen en airco’s die worden toegepast bij woningen en woongebouwen met buiten opgestelde installaties voor warmte of koude opwekking gelden dus per 1 april 2021 nieuwe geluidseisen. De eis met betrekking tot het geluid die hieraan is gesteld is dat installaties niet meer dan 40dB (nacht) en 45dB (overdag) geluid mogen veroorzaken bij de buren.
De bepalingsmethode voor de nieuwe geluidseisen is vastgelegd in de Regeling Bouwbesluit 2012. Deze methode houdt in dat er een geluidmeting zal plaatsvinden op locatie. Op basis van akoestische berekeningen kan men echter vooraf aannemelijk maken dat voldaan wordt aan de geluidseis. Voor deze berekeningen is er een rekentool ontwikkeld met een daarbij behorende handleiding. Deze rekentool is opgesteld door het ministerie van BZK. De geluideisen gelden niet voor de warmtepomp zelf (uit de fabriek), maar voor de installatie die bij de woning is geplaatst. Op het moment dat de warmtepomp zelf niet voldoet aan de 40dB eis, betekent dit dat je de installatie op voldoende afstand van de buren moet plaatsen zodat deze grens niet zal worden overschreden.
BENG eisen: Hoe voldoe je aan het geluid warmtepomp?
Hieronder vind je enkele tips om concreet aan de geluidseisen te voldoen.
- Kies een warmtepomp met het juiste vermogen voor jouw woning.
- Plaats de warmtepomp zover mogelijk bij de woning (en die bij de buren) vandaan. Houdt hierbij wel rekening met een lager rendement door de langere leidingen die hiervoor worden gebruikt.
- Neem een geluidswerende kast in overweging.
- Zorg voor zoveel mogelijk vrije ruimte rond de uitblaasopening van de warmtepomp.
- Zorg voor een trilling demping en laat de uitblaasopening niet op een gevel gericht zijn.
- Maak je woning geschikt voor lage temperatuur verwarming.
- Plaats de buitenunit niet in nissen met aan drie zijden een muur, zo voorkom je dat het geluid weerkaatst.
DHPS schreef een whitepaper over de warmtepomp geluidseisen. Klik hier om deze aan te vragen.
Verbruik warmtepomp
Als we kijken naar het energieverbruik warmtepomp kunnen we concluderen dat deze omhoog gaat bij het gebruik van een warmtepomp. Daarentegen gaat het gasverbruik omlaag. Hierdoor bespaar je netto op jouw energierekening, zeker als gas in de toekomst duurder wordt. Wat het warmtepomp verbruik bij jou is hangt af van verschillende factoren zoals: Type warmtepomp, isolatie van de woning, gezinssituatie en de hoeveelheid warmte die de warmtepomp moet maken.
De belangrijkste reden om een warmtepomp te nemen is dus om minder aardgas te gebruiken en daarmee minder CO2 uit te stoten. De warmtepomp haalt namelijk gratis energie uit de bodem. Zoals eerder genoemd heeft de compressor van de warmtepomp daarvoor wel stroom nodig.
Om het verbruik van je warmtepomp te meten heb je twee verschillende zaken nodig:
- De warmtebehoefte van de woning die aangeeft hoeveel nodig is om je huis het hele jaar te verwarmen. Om deze warmte in kW te berekenen, vermenigvuldig je je gasverbruik met 10.
- De Seasonal Coefficient Of Performance (SCOP) van de lucht-water warmtepomp: Deze geeft aan hoe efficiënt de warmtepomp gedurende het jaar warmte produceert. Hoe groter dit getal, des te efficiënter de warmtepomp.
Om je jaarlijkse stroomverbruik van de warmtepomp te berekenen, gebruik je de volgende formule: (Jaarlijkse warmtebehoefte in kWh / SCOP) x elektriciteitsprijs per kWh = geschat jaarlijks stroomverbruik warmtepomp.
Wilt u meer weten over de BENG berekening of BENG eisen? Of heeft u direct advies nodig? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder! Volgt u ons al op LinkedIn?
Veelgestelde vragen
Maakt een warmtepomp veel geluid?
De geluidsproductie dat een warmtepomp maakt valt mee. Het draaien van de ventilator van een buitenunit maakt geluid. Dit wordt echter beperkt door strenge regelgeving. Een andere manier om geluid te verminderen kan een geluidsisolerende omkasting zijn.
Aan welke geluidseisen moet een warmtepomp voldoen?
Vanaf 1 april 2021 bestaan er nieuwe geluidseisen voor (nieuw te plaatsen) buiten opgestelde installaties voor warmte- of koude opwekking. Het gaat hierbij om warmtepompen en airco’s die men toepast bij woningen en woongebouwen. Deze installaties mogen niet meer dan 40 dB geluid veroorzaken bij de buren. Bron: Rijksoverheid.nl
Hoe voldoe je aan de warmtepomp geluidseisen?
- Kies een warmtepomp met het juiste vermogen voor jouw woning.
- Plaats de warmtepomp zover mogelijk bij de woning (en die bij de buren) vandaan. Houdt hierbij wel rekening met een lager rendement door de langere leidingen die je hiervoor moet gebruiken.
- Neem een geluidswerende kast in overweging.
- Zorg voor zoveel mogelijk vrije ruimte rond de uitblaasopening van de warmtepomp.
- Zorg voor een trilling demping en laat de uitblaasopening niet op een gevel gericht zijn.
- Maak je woning geschikt voor lage temperatuur verwarming.
- Plaats de buitenunit niet in nissen met aan drie zijden een muur, zo voorkom je dat het geluid weerkaatst.
Wanneer treedt BENG in werking?
Vanaf 1 april 2021 moeten de vergunningsaanvragen voor alle nieuwbouw (zowel woningbouw als utiliteitsbouw) voldoen aan de BENG eisen.
Wie mag een BENG berekening maken?
Een energieprestatieberekening voor nieuwbouw wordt gedaan door een vakbekwaam energieprestatie adviseur (EP-adviseur) opgeleid met de detailmethode: EP-W/D adviseur: EP-adviseur woningbouw detailmethode.