DHPS
DHPS
Rivierdijk 643-J
3371 EE Hardinxveld-Giessendam
088 – 03 06 030 - info@dhps.nl

DUTCH
HEAT
PUMP
SOLUTIONS

Warmtepomp

Het gebruik van een warmtepomp is één van de manieren om gasloos en duurzaam door het leven te gaan. Woningen en appartementen tot 230m2 kunnen prima worden verwarmd d.m.v. een ventilatielucht/water warmtepomp. De warme ventilatielucht die het ventilatiesysteem uit de woning of appartement blaast, zit nog boordevol bruikbare energie. Met een ventilatielucht/water warmtepomp wordt deze warmte heel efficiënt teruggewonnen en voorziet de woning/appartement doeltreffend en op een duurzame manier van ventilatie, cv-verwarming en warm tapwater.
Maar wat weet de gebruiker en nu eigenlijk van af? Het is de taak van de installateur of aannemer om uitleg te geven over hoe een warmtepomp werkt en hoe de gebruiker er mee moet omgaan. Helaas gebeurt dit niet altijd van te voren, maar pas als alles al is geïnstalleerd. In dit blog leggen wij het voor u uit.

Hoe werkt een warmtepomp? 

Voor de werking van een warmtepomp is elektriciteit nodig. Ze hebben namelijk geen buitenunit. Alle techniek voor zowel de ruimteverwarming als de warmtapwater-productie zit in een kast die lijkt op een hoge koelkast. In principe is de ventilatielucht/ water warmtepomp alleen toepasbaar in huizen met een mechanisch ventilatiesysteem.
De bron waar de warmtepomp zijn warmte aan onttrekt is de ventilatielucht die in een woning wordt uitgeblazen. Deze lucht wordt met zo’n 20 graden naar buiten geblazen. De warmte in de ventilatielucht wordt door de ventilatielucht warmtepomp hergebruikt om de ruimte te verwarmen en voor de productie van warm tapwater.
 
 
De ventilatielucht/water warmtepomp kan de temperatuur ophogen naar 60 °C. Daarbij daalt de temperatuur van de bronlucht van 20 °C naar zo’n -18°C. De hoge temperatuur van de ventilatielucht als bron zorgt voor een lager energieverbruik dan wanneer buitenlucht als bron wordt gebruikt.
 
De temperatuur daarvan ligt in de winter immers stukken lager. Maar desondanks zie je toch dat lucht/water-warmtepompen met een buitenunit de markt domineren. De reden daarvoor is dat ze een veel groter vermogen kunnen leveren.
 
Het vermogen van de ventilatielucht/water warmtepomp wordt begrensd door de maximale hoeveelheid beschikbare ventilatielucht. Dat zorgt ervoor dat 6,5kW ongeveer de limiet is.
 

 
Ventilatielucht/water warmtepomp en tapwater 


Het tapwater in de ventilatielucht/water warmtepomp wordt gemaakt in een hygiëneboiler. Een hygiëneboiler is een soort buffervat waar een speciaal spiraal in is geïnstalleerd voor het verwarmen van warm tapwater. De spiraal is gemaakt uit een materiaal dat geschikt is voor drinkwater en heeft een extra groot geribbeld oppervlak om een maximale efficiëntie te behalen. De warmte in de hygiëneboiler zal op deze manier worden aangewend voor het opwekken van warm tapwater. Hierdoor is er geen speciaal legionellaprogramma nodig. Indien de temperatuur in de hygiëneboiler onder setpoint komt schakelt de 3-wegklep naar de tapwaterstand en wordt het water in de hygiëneboiler verwarmd tot de ingestelde temperatuur.
 

 
Maakt een warmtepomp geluid?


Omdat er geen buitenunit aanwezig is, hebben ventilatielucht/water warmtepompen geen last van de geluidsregels die in werking treden op 1 april 2021. Maar ook als de ventilatielucht/water warmtepomp geplaatst is in een onbedoelde ruimte binnen de woning moet deze net als een WTW-installatie, CV-ketel of mechanische ventilatie unit wel voldoen aan wet- en regelgeving binnen het bouwbesluit.
 
 


Wat kost een warmtepomp?

De kosten van een warmtepomp beginnen al vanaf €1.995. Dit zijn de kosten voor eenvoudige ventilatielucht warmtepompen die meestal bedoeld zijn ter ondersteuning van de CV-ketel. Deze kunnen geen warm tapwater maken en hebben slechts een gering vermogen.
De duurdere ventilatielucht/water warmtepompen vanaf €7.300,- kunnen geheel autonoom de woning/appartement doeltreffend en op een duurzame manier van ventilatie, cv-verwarming en warm tapwater voorzien. De genoemde bedragen zijn indicatief en exclusief installatie.
  

Installeren van een warmtepomp 

Een ventilatielucht/water warmtepomp wordt standaard aangesloten op het bestaande ventilatie systeem in woning/appartement en zuigt vieze ventilatielucht af uit toilet, keuken en badkamer. Soms ook nog uit andere ruimtes. Verse lucht komt de woning/appartement binnen door de roosters in de ramen/muren. Omdat de winters in Nederland als zachter dreigen te worden en de betere ventilatielucht/water warmtepompen tot -10 graden lucht kunnen aanzuigen is het mogelijk om een lucht mengklep te monteren en een deel van de lucht die de warmtepomp nodig heeft van buiten te halen. Hierdoor hoef je minder lucht uit de woning te halen en blijft het rendement van de warmtepomp redelijk intact omdat de buitenlucht wordt gemend met de afgezogen ventilatielucht.
 
Een andere optie is om verse buitenlucht de woning/appartement in te trekken en deze d.m.v. een waterbatterij in het luchtkanaal door de warmtepomp te laten voorverwarmen. Hierdoor komt er voorverwarmde verse buitenlucht de woning binnen.
 
 

Subsidie warmtepomp

Bent u eigenaar van een koopwoning en is deze woning uw hoofdverblijf? Dan kunt u gebruiken maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). U kunt ISDE subsidie krijgen voor de aankoop van een warmtepomp. De warmtepomp moet daarvoor wel aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet de warmtepomp onderdeel zijn van een verwarmingstoestel en de warmtepomp moet een meldcode hebben. Deze meldcode heeft u nodig indien u ISDE subsidie bij de RVO gaat aanvragen. Hoe hoog de subsidie is, hangt af van het soort apparaat en van het vermogen. Het subsidiebedrag ligt tussen de € 500,- en € 2.900,-

Soms zijn er lokale subsidies te verkrijgen. Vraag dit dus altijd na bij uw gemeente!

Tot slot


Met een ventilatielucht/water warmtepomp worden de energiekosten verlaagd, het comfort verhoogd, zorg gedragen voor gezonde binnenlucht én wordt rekening gehouden met het milieu! De ventilatielucht/water warmtepompen van DHPS zijn bij uitstek geschikt voor een gasloze woning of appartement, maar passen ook prima in een hybride installatie.
 
Vraag nu een offerte aan!
 

Warmtepomp - Warmtepomp
Op zoek naar de juiste warmtepomp oplossing voor uw ruimte?
Neem contact met ons op arrow_forward