DHPS
DHPS
Rivierdijk 643-J
3371 EE Hardinxveld-Giessendam
088 – 03 06 030 - info@dhps.nl

DUTCH
HEAT
PUMP
SOLUTIONS

Hybride Warmtepomp

Iedereen heeft tegenwoordig wel eens gehoord van of gelezen over een warmtepomp. Er zijn echter heel veel soorten warmtepompen. In dit blog willen we een beetje helderheid scheppen want voor veel mensen is het best ingewikkeld. Deze week gaan wij u alles vertellen over de Hybride Warmtepomp. 


Wat is een Hybride Warmtepomp?

Een warmtepomp is duurzaam omdat het (gratis) warmte uit de omgeving haalt. Bij hybride warmtepompen ook wel “bivalente” warmtepompen genoemd onttrekken in de meeste gevallen de warmte uit de buitenlucht. Voor alleen de koude dagen en/of het maken van warm tapwater wordt de CV-ketel nog ingeschakeld. Hiermee worden de sterke kanten van 2 technologieën in 1 installatie gecombineerd, blijft het huidige comfort voor de bewoner behouden en zijn grote aanpassingen aan bijvoorbeeld het cv-systeem(vervangen bestaande conventionele radiatoren en leidingwerk met te kleine diameter) van de woning vaak niet nodig. Wanneer de warmtepomp niet genoeg warmte kan leveren omdat het buiten bijvoorbeeld te koud is, springt de CV bij en warmt het water dan verder op. Op die manier kan er in een bestaande woning op zeer korte termijn al een behoorlijke besparing op de gasrekening worden gerealiseerd.

 
Hybride Warmtepomp en Energietransitie

De hybride warmtepomp wordt inmiddels gezien als één van de warmtetechnieken die de energietransitie in de bestaande woningbouw mede gaat vormgeven. Uit onderzoek blijkt dat het grootschalig toepassen van hybride warmtepompen zelfs één van de snelste en goedkoopste manieren is om het gasverbruik bij bestaande woningen in Nederland te verlagen. Bij een hybride warmtepomp zorgt het warmtepompdeel voor een groot deel van het jaar voor de benodigde verwarming en verbruikt in die tijd dus geen aardgas.

 
Soorten Hybride Warmtepompen

De warmtepomp in een hybride systeem onttrekt warmte aan de lucht. Dat kan de buitenlucht zijn of de ventilatielucht in huis. Er zijn verschillende methoden en systemen:
 
1.     Systeem met buitenunit: de warmte wordt alleen uit de buitenlucht gehaald en kan alleen worden gebruikt voor ruimteverwarming. Er zijn ook speciale PVT-systemen die warmte uit de buitenlucht onttrekken.
2.     Systeem zonder buitenunit: het systeem staat in zijn geheel binnen en haalt de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht. Het is geschikt voor verwarming van het sanitaire water en voor het CV-water.
3.     Combinatiesysteem. Dit systeem (met buitenunit) kan zowel warmte onttrekken aan de buitenlucht als aan de ventilatielucht.

De opgewekte warmte wordt meestal gebruikt voor ruimteverwarming in de woning. De HR ketel zorgt voor warm tapwater bereiding. Het is wel mogelijk warm tapwater door de hybride warmtepomp te laten maken, maar dan is een boiler noodzakelijk.


Wanneer een hybride warmtepomp plaatsen?

Hybride warmtepompen zijn voornamelijk geschikt voor bestaande woningen die nog niet goed geïsoleerd zijn of wel goed geïsoleerd maar een afgiftesysteem hebben wat ongeschikt is voor lage temperatuurverwarming. Een hybride warmtepomp kan op nagenoeg ieder bestaand systeem (mét of zonder vloerverwarming) aangesloten worden en is relatief eenvoudig te installeren. Een hybride warmtepomp is veel goedkoper dan een geothermische warmtepomp of een standaard lucht/water warmtepomp met warm tapwater installatie. Vaak kan de bestaande CV-ketel blijven hangen.
 
Hieronder een voorbeeld van een simpele bivalente opstelling:

bivalente opstelling


Wat kost een Hybride warmtepomp?

Een hybride systeem kost gemiddeld €5.000,- tot €7.000,- inclusief BTW en installatie. Dit is een stuk voordeliger dan de installatie van een geothermische warmtepomp of een standaard lucht/water warmtepomp met warm tapwater installatie waarvoor je al gauw €10.000,- tot €35.000,- moet betalen. Met een monovalent systeem kun je meer energie besparen dan met een hybride warmtepomp maar de terugverdientijd is vanwege de grote investeringen ook veel langer.
 

 
Besparing Hybride Warmtepomp?

Een warmtepomp heeft elektriciteit nodig om te kunnen functioneren. Hoeveel energie een warmtepomp precies gebruikt is lastig te zeggen omdat dit afhangt van het type warmtepomp, de temperatuur van de buitenlucht en de temperatuur van het water wat de warmtepomp op dat moment moet maken. Hoe hoger de temperatuur van de lucht, hoe efficiënter de warmtepomp werkt. In het voorjaar en najaar zal het rendement van een hybride warmtepomp dus hoger liggen dan in de winter, tenzij het systeem gebruik maakt van de ventilatielucht in de woning. De temperatuur van de lucht is dan al vrij hoog waardoor de warmtepomp slechts weinig elektriciteit nodig heeft om deze warmte verder op te waarderen en af te geven aan het verwarmingssysteem. Hoeveel energie u precies gaat besparen is afhankelijk van het type warmtepomp(energielabel) en de manier waarop deze wordt ingezet. Gemiddeld is een besparing van 20 tot 25 procent op de jaarlijkse energiekosten mogelijk.

 
Besparing CO2 door Hybride Warmtepomp

De CO2-uitstoot van een hybride warmtepomp is iets meer dan de helft van die van een HR-ketel op gas. Een HR-ketel op gas stoot voor verwarming (1.350 m3 gas) zo’n 2551 kilo CO2 per jaar uit. Een warmtepomp die 2900 kWh + 40 m3 gas per jaar gebruikt, stoot zo’n 1.687 kilo CO2 uit als hij stroom van het net gebruikt. Komt je stroom van zon of wind, dan is de CO2-uitstoot natuurlijk nog veel lager. Een hybride warmtepomp is dus beter voor het klimaat.
 
Voordelen van een hybride systeem;

- Betaalbaar systeem
- Relatief eenvoudig te installeren
- Huidige radiatoren kunnen behouden blijven
- Intelligent systeem
- Afhankelijk van het type zowel geschikt voor CV verwarming als voor sanitair water
- ISDE-subsidie mogelijk
 
Alle Panasonic Aquarea lucht/water warmtepompen zijn standaard uitgerust met een bi-valent contact. De warmtepomp schakelt de cv-keteel aan of uit aan de hand van vooraf ingestelde parameters. Panasonic Aquarea lucht/water warmtepompen kunnen dan ook met bijna alle merk en type cv-ketels samenwerken. Daar komt nog bij dat u met een Panasonic Aquarea warmtepomp kiest voor een uiterst efficiënt systeem (A+++) met 5 jaar garantie.


Wenst u vrijblijvend advies en prijzen op maat te ontvangen voor uw project?

Maak nu gebruik van onze online offerteservice en vraag een offerte aan!
 
 
 
 

Op zoek naar de juiste warmtepomp oplossing voor uw ruimte?
Neem contact met ons op arrow_forward